атомний реактор/ фото Wikiрedia

В неділю увечері реактор припинив виробляти електрику, а через дві з половиною години відбулася його повна зупинка, передає РІА Новости.

На тему: Японія виділить понад $400 млн на вирішення проблем "Фукусіми"

Реактор зупинено на профілактику, яка триватиме близько півроку. Згідно із законом, атомні реактори повинні проходити профілактику кожні 13 місяців.

Відео дня

Після зупинки на початку вересня третього реактора тієї ж станції четвертий реактор залишався єдиним діючим з 50 атомних реакторів Японії. Таким чином, вперше за останні рік і два місяці в Японії не залишилося жодного діючого реактора.

Третій і четвертий реактори АЕС «Ої», потужність кожного з яких становить 1,18 мільйона кіловат, стали єдиними реакторами в Японії, перезапущеними після аварії на АЕС «Фукусима-1» в березні 2011 року. Їхній перезапуск відбувся влітку минулого року, проте тепер настав час для зупинки на профілактичний огляд. Робота цих реакторів може бути відновлена тільки після того, як Комітет з контролю над атомною енергетикою визнає їх відповідними прийнятим в червні цього року новим стандартам безпеки АЕС. Зараз комітет розглядає заявки на перезапуск 12 реакторів, проте поки перспективи початку їхньої роботи залишаються невизначеними.

Аварія на АЕС «Фукусима-1» сталася після землетрусу магнітудою 9,0 на північному сході Японії 11 березня 2011 року. Услід за підземними поштовхами на узбережжя прийшла 14-метрова хвиля цунамі, яка затопила чотири з шести реакторів АЕС і вивела з ладу систему їхнього охолоджування, що призвело до серії вибухів водню, розплавлення активної зони. Ця аварія стала найбільшою за останні 25 років після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Відбулися витоки радіації в атмосферу і морську воду.