Пітер Уіллкокс / Фото: Дмитро Шаромов / Greenpeace

На капітана судна Greenpeace «Арктик Санрайз» американця Пітера Уіллкокса завели адміністративну справу за статтею 19.4 КоАП РФ (непокора законним вимогам посадової особи). Про це повідомляє FlashNord з посиланням на прикордонне управління ФСБ по Мурманської області, передає Лента.ру.

У другому пункті статті 19.4 йдеться про те, що непокору представнику «органу охорони континентального шельфу РФ або органу охорони виключної економічної зони РФ про зупинку судна, а також перешкоджання здійсненню цією посадовою особою покладених на нього повноважень, у тому числі на огляд судна», карається накладенням штрафу у розмірі від п'ятнадцяти до двадцяти тисяч рублів.

Раніше Уіллкокса, так само як і інших членів екіпажу «Арктик Санрайз», було заарештовано на два місяці за звинуваченням у піратстві.

Відео дня

На тему: Всіх членів команди судна Greenpeace звинуватили в піратстві

Капітан криголама Greenpeace відмовився підкоритися вимогам російських прикордонників, коли вони намагалися домогтися зупинки судна 18 вересня - відразу після зірваної акції екологів на нафтоплатформі «Прирозломної». Також Уіллкокс відмовив прикордонникам у проведенні огляду на борту криголама. 19 вересня судно Greenpeace було захоплено силами спецназу, після чого Уіллкокс відмовився підкоритися наказу йти до Мурманська. У результаті «Арктик Санрайз» відбуксирували до порту всупереч волі капітана.

Потрапити на "Прирозломну" активісти Greenpeace намагалися, підпливши до неї на гумових човнах, спущених з «Арктик Санрайз». Вони хотіли вивісити на платформі банер проти нафтовидобутку в Арктиці, який, за оцінками екологів, є небезпечним для навколишнього середовища та економічно недоцільним. Прикордонники зупинили акцію, відкривши в напрямку активістів Greenpeace попереджувальний вогонь зі стрілецької і палубного зброї.