REUTERS

За два дні до призначеного на четвер референдуму про незалежність Шотландії лідери трьох основних британських політичних партій виступили зі спільним зверненням, у якому міститься обіцянка надати Шотландії більше автономії, якщо вона залишиться у складі Сполученого Королівства, повідомляє Русская служба BBC.

Цей заклик, підписаний Девідом Кемероном, Едом Мілібендом і Ніком Клеггом, обіцяє шотландцям більш рівний розподіл ресурсів і збереження так званої "формули Барнетта", яка використовується для виділення Лондоном фінансової допомоги Шотландії.

Читайте такожКемерон: Великобританія може припинити своє існування

Відео дня

Керівники кампанії на підтримку незалежності назвали це звернення образливим для шотландських виборців.

Їх противники відгукуються про нього як про політичний маніфест, навколо якого можуть об'єднатися ті, хто не хоче відділення.

У першій частині цього документа міститься обіцянка про надання нових широких повноважень шотландського парламенту.

У другій частині йдеться про те, що Сполучене Королівство існує задля забезпечення безпеки і гарантій розвитку всіх його громадян шляхом рівного розподілу ресурсів.

В третій частині міститься теза про те, що остаточне рішення про порядок фінансування системи державної охорони здоров'я буде залежати від уряду Шотландії завдяки збереженню формули Барнетта.

Читайте такожBBC: Агітаційна кампанія у Шотландії добігає кінця

Довідка. Формулою Барнетта в Британії називають історичний механізм розподілу податкових засобів та витратних статей бюджету.

Ці положення були вперше сформульовані колишнім прем'єр-міністром лейбористом Гордоном Брауном, а потім прийняті на озброєння трьома основними юніоністськими партіями в Шотландії.

Як повідомляв УНІАН, референдум про незалежність Шотландії намічений на 18 вересня. Виборці повинні будуть дати відповідь на єдине питання: "чи повинна Шотландія бути незалежною країною?" Соціологічні опитування показують, що за останні тижні кількість готових відповісти "так" і "ні" майже зрівнялася.