Путін хоче створення Російської імперії, каже Волкер / REUTERS

Російський президент Володимир Путін рішуче налаштований відсвяткувати у грудні 100-річчя заснування СРСР шляхом створення нової Російської імперії.

Таку думку висловив американський дипломат, колишній спецпредставник США в справах України Курт Волкер, передає НВ.

За його словами, примирення з цією новою реальністю стане для керівників НАТО складним завданням упродовж найближчих місяців і років.

Відео дня

"Аби забезпечити свободу і безпеку в Європі - і зберегти надію на те, що країни, які нині входять до НАТО, також можуть користуватися свободою та безпекою, - у НАТО мають бути готові повернутися до рівня військової присутності та пильності, небачених десятиліттями", - попереджає дипломат.

Він уточнив, що передані росіянами проекти договорів щодо нерозширення НАТО свідчать про наміри Кремля зруйнувати архітектуру європейської безпеки й повернутися до поділу Європи на західну та російську сфери впливу.

Читайте такожУ Кремлі зробили нову заяву щодо можливості визнання "ЛДНР"

"Деякі елементи гельсінкського "декалогу" прямо заперечують російські тексти: наприклад, право держав обирати свої власні безпекові союзи, невтручання у внутрішні справи інших держав, зобов’язання утримуватися від погроз або застосування сили; та визнання того, що міжнародні кордони не можуть бути змінені силою", - каже Волкер.

Раніше російський опозиціонер Гаррі Каспаров висловив думку, що агресія РФ проти України пов'язана з бажанням Володимира Путіна відновити СРСР і загрозою кінця його режиму через реформи і демократію в сусідній країні.