Путін боїться падіння свого режиму - Каспаров / REUTERS

Російський опозиціонер Гаррі Каспаров стверджує, що агресія РФ проти України пов'язана з бажанням Володимира Путіна відновити СРСР і загрозою кінця його режиму через реформи і демократію в сусідній країні.

Таку думку він висловив в ефірі 24 каналу.

"Очевидно, що Україна - це країна, яка дуже відрізняється від Росії. Вона подає приклад російським громадянам. Тому ліквідація української державності для Путіна є питанням виживання", - говорить Каспаров.

Відео дня

За його словами, в Кремлі заперечують право України на державність, щоб не допустити її становлення як сильної держави.

"Без України не може бути Російської імперії, але, крім геополітичних алюзій Путіна, є ще конкретно практична проблема. Вільна, демократична і квітуча Україна - це смертельна загроза путінському тоталітаризму в Росії", - пояснив він.

Читайте також"Можна йти парадним маршем до Москви": військовий експерт вказав на "дурість" Путіна

Путін, зазначає опозиціонер, готовий підтримувати світових диктаторів, заперечуючи право народу змінювати владу.

"Україна демонструє, що влада повинна змінюватися законно на виборах, а це - смертельна загроза для Путіна. Шляхи Росії та України розійшлися ще в 1994 році, коли Україна обрала нового президента, тобто відбувся мирний транзит влади", - додав він.

Раніше російський журналіст і історик Роман Попков заявив, що Путін вважає себе одним з господарів світу - це проблема для сусідніх з РФ країн.

За словами колишнього депутата Держдуми РФ Дмитра Гудкова, від глави Кремля сьогодні можна очікувати всього, оскільки він побудував ілюзорний світ, в якому все добре.