Американський сенатор заявив, що Росією керує людина, яка хоче повернутися в "імперію зла" \ фото REUTERS

США завжди слід прагнути до дипломатії, але, в той же час, зараз настав відповідний момент показати готовність постачати зброю Україні, забезпечуючи їй можливість оборонятися.

Про це заявив в інтерв'ю телеканалу CNN сенатор-республіканець Роджер Вікер, передає Голос Америки.

На думку Вікера, дипломатичні переговори між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і главою МЗС РФ Сергієм Лавровим можуть використовуватися російською стороною для того, щоб "тягнути час".

Відео дня

"Необхідно дивитися на це в контексті минулих дій Росії: в 2014 році Росія захопила Крим, потім вторглася в східну частину України, а в 2008 році було вторгнення в два регіони Грузії (Південну Осетію і Абхазію – ред.). Росією керує людина, яка хоче повернути "імперію зла", про яку говорив ще Рональд Рейган, – сказав 70-річний сенатор, який пам'ятає часи "холодної війни". - І, поки ми ведемо розмови про деескалацію, ми спостерігаємо подальшу ескалацію з боку Росії: в Білорусь перекидають елітні війська, дуже близько до столиці [України] Києва, але також в небезпечній близькості від Польщі, яка є союзником НАТО... Мені здається, що зараз саме час направити частину наших танків до Польщі, ближче до кордону, щоб мати можливість захистити нашого союзника по НАТО".

Роджер Вікер підкреслив, що США ні в якому разі не повинні давати Кремлю гарантії відмови від варіанту прийняття в НАТО України і Грузії.

"Причина, по якій 100 тис. військовослужбовців РФ зосереджені уздовж східного кордону України, а інші війська також вводяться в Білорусь, що є слухняним сусідом [Росії], полягає в тому, що Путін щось задумує, - зазначає Вікер. - Можливо, це [план] масованої атаки на Київ, або підготовка державного перевороту [в Україні]".

Законодавець уточнив, що двопартійна позиція Сенату США полягає в неприйнятності подібної політики Путіна.

"Сенат Сполучених Штатів підтримує право ... [України] ухвалити власне рішення щодо того, чи бути їй вільною країною, орієнтованою на вільний ринок і на Захід, або ж рухатися назад до Радянського Союзу", – підкреслив сенатор.

На думку політика, президент США Джо Байден зробив помилку, виключивши введення військ США в Україну в односторонньому порядку.

Читайте такожСША передали Росії відповідь на її "гарантії" по НАТО, але просили не публікувати-WP

"Наша відповідь повинна продемонструвати [Путіну], що він пошкодує про свої дії", – додав Вікер.

Сенатор порівняв Путіна з хуліганом, який до всіх задирається і якому ніколи "не розбивали ніс", але ж мова йде про "вбивства, отруєння і вторгнення до сусідів".

"Я думаю, що народ України в будь-якому випадку чинитиме опір, - резюмував Роджер Вікер. - І це стане помилкою Путіна, про яку йому доведеться довго шкодувати".

Поділився з телеканалом CNN своїм поглядом на події в Україні і колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. На його думку, Путін готовий піти на військове вторгнення, але одночасно він вивчає, наскільки далеко може просунутися шляхом переговорів, які також є способом "потягнути час".

"Путін висунув конкретні вимоги. Він хоче, щоб Захід визнав, що [країни] навколо Росії – це сфера її впливу, у зв'язку з чим Україна не має повного суверенітету, ніколи не може стати членом НАТО, – сказав Волкер. - Я думаю, що він намагається зібрати частини колишньої Російської імперії, знову приєднавши їх до Росії, і його спроби збігаються з річницею сторіччя заснування Радянського Союзу".

Волкер припустив, що, з урахуванням перекидання російських військ до кордону з Україною і в Білорусь, а також направлення кораблів ВМС РФ з морським десантом в Чорне море, Росія буде готова до вторгнення до початку лютого.

На думку Курта Волкера, дипломатія у відносинах з Росією відіграє важливу роль, але вона повинна підкріплюватися силою. Він додав, що зараз було б правильно направити набагато більше озброєнь і інструкторів Україні для зміцнення оборони, і направити додаткові збройні сили США та інших союзників НАТО в країни Балтії і Польщу, а також військові кораблі в Чорне море.

"Я думаю, що ми повинні вжити заходів, що демонструють, що ціна для Росії буде занадто високою в разі вторгнення, – сказав Волкер. - Я б ввів санкції прямо зараз, запропонувавши зняти їх, якщо Росія не вторгнеться [в Україну], щоб показати цими драконівськими заходами, що шантаж тут неприйнятний".

Вас також можуть зацікавити новини: