Чи готується Китай до війни? / Фото REUTERS

Китай не очікував, що армія Росії виявиться настільки убогою, а санкції за війну в Україні так сильно вплинуть на її економіку. Все це було перекладено на китайський досвід, після чого Пекін ухвалив рішення про те, чи починати нову війну. Його проаналізував офіцер ЗСУ та політолог Тарас Березовець у новому випуску програми "Аргумент".

"Китай перебуває в стані економічної рецесії, Сі Цзіньпін не готовий для того, щоб розв'язувати зараз, найближчий рік як мінімум, нову війну. Він не готовий до цього в економічному і військовому плані", — зазначив Березовець.

За словами політолога, Сі Цзіньпін літав до Москви в тому числі для того, щоб оцінити, як постраждала економіка Росії та чому не впоралася російська військова машина.

"І вони переконалися, що зараз в Китаї не все так добре. Зараз вони розгортають десятки пунктів по всій країні в найбільших містах для того, щоб набирати військове поповнення. Вони будують бомбосховища. Вони збільшили військовий бюджет до 225 млрд доларів", — каже офіцер ЗСУ.

Але все це, зазначив Березовець, не означає, що Китай готується до війни. Але він готується до протистояння, він буде зміцнювати систему оборони.

Політолог звернув увагу на той момент, що армія Китаю не воювала, на відміну від російської. У неї немає досвіду, а зараз бойовий досвід дуже важливий.

Китай вивчає досвід війни РФ проти України

Як повідомляло видання Reuters, Китай вивчає досвід російської агресії проти України, щоб розробити стратегію "гібридної війни" проти Тайваню, серед яких використання безпілотників і психологічного тиску.

Наприкінці березня 2023 року правитель Китаю Сі Цзіньпін публічно заявив про початок підготовки до війни, що повинні "сприймати всерйоз" в іншому світі. 

За даними ЦРУ, в останні роки Китай активно готується до вторгнення на Тайвань і можливої війни з США, якщо Вашингтон вирішить заступитися за острівну державу. Війна може вибухнути у 2027 році.

Вас також можуть зацікавити новини: