Віктор Орбан / REUTERS

У березні Угорщина стала першою демократією, яка здалася перед наступом коронавірусу. З неймовірною швидкістю прем'єр-міністр Віктор Орбан проштовхнув надзвичайний наказ, яким наділив себе надзвичайною владою на невизначений час і сильно обмежив політичні свободи. Експерти швидко почали говорити про те, що яка з демократій наступною скотиться до авторитаризму.

Про це пише Foreign Policy, додаючи, що інші демократичні країни на тлі пандемії теж переживають політичні потрясіння. Однак, жодна з них ще не зіштовхнулася з такою узурпацією влади. Було багато епізодів, коли через поширення COVID-19 у демократій виникали проблеми: неочікувано з'являлися ознаки слабкості лідерства, популістської консолідації влади й насильницьких придушень, які підривали легітимність держави. Якщо демократії, переживаючи такі проблеми, не зможуть змінити курс, політичні наслідки будуть жорсткими.

Читайте такожThe Guardian: Коронавірус може зламати хребет Євросоюзу

Відео дня

Видання пише, що хитання лідерства під тиском пандемії - досить поширене явище. Але особливо серйозно воно проявляється в Бразилії, Індонезії й на Філіппінах. На думку Foreign Policy, Бразилія може дійти до того, що замінить свого лідера через його провал у вирішенні проблеми пандемії. Однак, на відміну від угорського сценарію, який передбачає використання кризи для політичної вигоди, президент Жаїр Болсонару розтратив громадську підтримку через свою хаотичну й непослідовну реакцію на кризу. Він називав коронавірус вигадкою, радив неперевірені способи самолікування і відкидав запровадження заходів соціального дистанціювання в Бразилії. Кількість смертей від вірусу зростала швидко. І дослідники Імперського коледжу в Лондоні говорять, що рівень передачі коронавірусу в Бразилії зараз найвищий у світі.

В результаті рейтинг підтримки Болсонару обвалився. Власне, можна припустити, що усунення такого непослідовного лідера як Болсонару піде на користь демократії Бразилії. І це доводить, що демократичні потрясіння - не завжди щось погане. Лідерство президенті Джоко Відодо в Індонезії й Родріго Дутерте на Філіппінах не обвалилося так сильно, як у випадку Болсонару. Але  вони теж несподівано продемонстрували слабкість, яка може поставити під питання продовження їхнього правління. Видання пише, що у випадку Відодо, через його непослідовну реакцію на коронавірус, з'явилися ознаки того, що армія може взяти на себе більшу політичну роль в країні. Дутерте ж вдався до улюблених автократичних методів вирішення проблем, дозволивши стріляти в тих, хто порушує карантин на Філіппінах. Це розлютило населення. І в соціальних мережах активно набирає популярності тренд "Дутерте у відставку негайно" (#OustDuterteNow).

Читайте такожAl Jazeera: Пандемія коронавірусу - загроза для популістських автократів

Але хоч ці демократично обрані лідери втрачають підтримку через нездатність впоратися з пандемією, інші змогли консолідувати владу сумнівним способом. Індія, Ізраїль, Польща і Шрі-Ланка стали яскравими прикладами. В Індії уряд прем'єр-міністра Нарендри Моді заохочував і навіть прямо поширював дезінформацію про коронавірус, щоб атакувати мусульман, далітів й інші політичні меншини. 

Ізраїль і Польща, тим часом, - сильніші демократії. Тому вірогідність політичних заворушень на їхній території маловірогідна. Однак, обидві країни вдаються до сумнівного популізму. В Ізраїлі прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху використав коронавірус на свою користь, змішуючи паніку, популістську риторику і самовихваляння, щоб добитися угоди про поділ політичної влади і таким чином лишитися головою уряду й країни. У Польщі правляча партія "Право і Справедливість" активно готується до президентських виборів при тому, що загально національний карантин не дає опозиції вести кампанію. В цей же час уряд просуває зміни в системі юстиції, щоб встановити "палату надзвичайного контролю" для сертифікації виборів.

Читайте такожПольща запроваджує заборону на вільне пересування через коронавірус

Видання пише, що коронавірус став великим випробуванням для демократій по всьому світу. Однак, негативні наслідки від нього не завжди штовхають країни на шлях, яким пішла Угорщина. Інші демократії переживають більш складні порушення, які вимагають тонких і різноманітних стратегій відповіді. Втім, занепад може продовжитися. І до жахливих людських втрат через COVID-19 можна буде додати ще одну жертву. Нею можуть стати демократії, які виявилися надто крихкими, щоб вистояти перед авторитарними схильностями своїх лідерів.