Лукашенко назвав Росію і Білорусь "спільною Вітчизною" / фото УНІАН

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко висловився за продовження тісної співпраці з Росією.

Про це він заявив сьогодні, відповідаючи на запитання журналістів при відвідуванні Барановицького Державного професійно-технічного коледжу сфери обслуговування, передає БЕЛТА.

Читайте такожУ День знань в Мінську студенти вийшли на протести, почалися затримання (фото, відео)

Відео дня

Олександр Лукашенко підкреслив, що Білорусь і Росія продовжать тісну співпрацю, як це відбувалося раніше. Хоча останнім часом і звучала думка, що відносини між країнами стали прохолоднішими. На це вказав і Лукашенко під час звернення з посланням до білоруського народу і парламенту.

"У Посланні до виборів я сказав: Ви нас сьогодні називаєте партнерами. Не братами стали, а партнерами. А даремно! Це почули і в Кремлі, і скрізь. Ми сьогодні брати. Але навіщо очікувати, щоб нас хтось жиманув на Заході, щоб ми знову стали братами? Це урок. Ми зробимо відповідні висновки. Ми з президентом (Росії. – прима. БЕЛТА) вже зробили ці висновки. І щоб там не говорили у вас, що б не вякали на площах у нас, ми збережемо нашу спільну вітчизну, - сказав глава держави. - Наша спільна вітчизна, де живуть два народи від одного кореня. Це вітчизна від Бреста до Владивостока".

Лукашенко підкреслив, що Білорусь і Росію пов'язують, в тому числі тісні коопераційні, виробничі зв'язки. Частина вітчизняної економіки пов'язана з поставками сировини, комплектуючих з Росії, тим самим даючи замовлення і роботу для російських підприємств.

"Ніколи я не відвертався від Росії. Я досвідчена людина. Я ж розумію, що у нас дуже сильно ув'язана виробничий ланцюжок. Це чисто медійна вигадка, що Лукашенко повернувся на захід", – сказав він.

Протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • 19 серпня лідери країн-членів ЄС домовилися ввести санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.