REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель попередила, що світ вже не може приймати як належне прагнення США стати світовим лідером, і повинен скорегувати свої пріоритети.

Про це вона заявила в інтерв’ю шістьом європейським газетам, зокрема The Guardian.

«Ми виросли з певним знанням того, що США хочуть стати світовою державою. Якби Штати зараз хотіли вийти з цієї ролі за власною волею, нам би треба було про це дуже глибоко подумати», – сказала вона.

Відео дня

Читайте такожПомпео: Північний потік-2 веде Німеччину й ЄС у глибоку залежність від Росії

Водночас вона згадала й про часткове виведення американських військ з країни.

«Американські війська у Німеччині допомагають захищати не тільки Німеччину і європейську частину НАТО, а й інтереси США», – відповіла канцлер. При цьому вона погодилась, що самій Німеччині треба більше витрачати на оборону, хоч й зауважила прогрес щодо цього за останні роки.

«Ми у Німеччині знаємо, що нам треба більше витрачати на оборону. В останні роки ми досягли значного росту, і ми продовжуємо цей шлях для нарощування нашого військового потенціалу», – пояснила Меркель.

У неї запитали, чи недооцінює країна загрозу з боку Росії. Вона ж у відповідь визнала закономірність агресивного поводження РФ, згадавши про «кампанії з дезінформації» і вбивство чеченського вигнанця Зелімхана Хангошвілі у Берліні.

«З іншого боку, є вагомі причини продовжувати конструктивний діалог з Росією. У таких країнах, як Сирія і Лівія, які знаходяться у безпосередній близькості від Європи, стратегічний вплив Росії великий. Тому я буду продовжувати прагнути співробітництва», – сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, державний секретар США Майк Помпео заявив, що, на відміну від Штатів, багато європейських країн не бачить у Росії загрозу.