Кориневич каже, що трибунал буде незабаром створено / фото REUTERS

Україна має політичну підтримку високого рівня в питанні створення Спеціального кримінального трибуналу щодо керівництва Росії за розв'язану агресію.

Про це розповів "Суспільному" юрист-міжнародник, агент України в Міжнародному суді ООН, посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич.

За його словами, після ухвалення резолюцій ПАРЄ, ПА НАТО та Європарламенту Україна очікує на подібне рішення від ОБСЄ на початку липня.

Відео дня

"Бо саме для Європи, як простору прав людини і верховенства права, сприяння у створенні трибуналу є дуже важливою. Воно нам дозволить рухатися вперед. І врешті-решт заснувати цей трибунал. Звісно, що не все залежить лише від України, тому про час його створення сказати складно", - сказав він.

Юрист допускає, що на створення трибуналу можуть піти місяці - всі установчі документи у вигляді проектів уже готові.

"Трибунал стосуватиметься одного злочину, матиме вузьку специфічну юрисдикцію. Це буде новим окремим органом міжнародного кримінального правосуддя", - пояснює Кориневич.

Він уточнив, що трибунал не буде конкретно проти Росії, як держави, а проти її вищого політичного і військового керівництва за агресію проти України.

"Це буде індивідуальна кримінальна відповідальність. Міжнародні злочини вчиняють не абстрактні утворення держави, а конкретні люди. Для відповідальності РФ як держави є Міжнародний суд ООН. Агресія в міжнародному праві розуміється як злочин тих осіб, які можуть віддавати такі накази, і здійснювати відповідну політику держави", - зазначив юрист.

На його думку, цей трибунал відрізнятиметься від тих, що були раніше.

"Цей стосуватиметься лише одного злочину, злочину агресії проти України. Це буде один із перших трибуналів, який стосуватиметься тільки однієї категорії. Для розгляду інших міжнародних злочинів (злочинів геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів) існує Міжнародний кримінальний суд. Щодо злочину агресії в нас не існує Міжнародного суду або трибуналу. Трибунал створюється для того, щоб не залишити злочин агресії проти України безкарним. Ми шукаємо шляхи притягнути вище військове і політичне керівництво РФ до індивідуальної кримінальної відповідальності за вчинення злочину", - каже Кориневич.

Як повідомляв УНІАН, раніше ЄС, США і Великобританія створили консультативну групу для розслідування злочинів РФ.