До кінця століття на планеті буде більше 80-річних, ніж дітей до 5 років / УНИАН

Населення планети досягне максимального значення до 2064 року й буде становити приблизно 9,7 мільярдів людей. Після цього ж почнеться скорочення. І станом на кінець поточного століття на Землі буде жити 8,8 мільярда людей.

Про це пише CNN з посиланням на нове дослідження. Причиною такої тенденції стане те, що жінки на планеті отримали кращий доступ до освіти й засобів контрацепції. До 2100 року у 183 зі 195 країн світу не буде рівня народжуваності, необхідного для підтримки поточної кількості населення.

Читайте такожВ Італії народжуваність впала до історичного мінімуму

Відео дня

Для цього, за словами вчених з Інституту метрики й оцінки здоров'я Медичної школи при Університеті Вашингтона, потрібно, потрібно, щоб середній рівень народжуваності був не нижче 2,1 дитини на кожну жінку. 23 країни включно з Японією, Таїландом, Італією й Іспанією зіштовхнуться зі скороченням населення більш ніж на 50%.

Але кількість жителів країн Африки, розташованих південніше Сахари, може збільшитися втричі. Таким чином, до кінця століття трохи менше ніж половину населення світу будуть становити африканці. Науковий прогноз, опублікований в журналі The Lancet, також вказує на високу вірогідність скорочення кількості працездатного населення в багатьох країнах включно з Індією й Китаєм. Це нашкодить економічному зростанню й може негативно вплинути на системи соціальної підтримки й працевлаштування.

Але на тлі скорочення народжуваності, вчені допускають, що імміграція може збалансувати скорочення населення, зокрема в таких країнах як США, Австралія й Канада.

"Світ з 1960-х років був зосереджений на так званому бумі населення", - сказав доктор Крістофер Мюррей, який очолив дослідження.

Читайте такожКількість населення в світі практично перестане зростати до 2100 року – експерти

"І раптом ми бачимо певний переломний момент, коли стає цілком очевидно, що ми різко переходимо від проблеми надмірної кількості людей до їх нестачі", - додав він.

Використовуючи дані дослідження під назвою "Глобальне навантаження хвороб" за 2017 рік, вчені спрогнозували, що найшвидше населення буде скорочувати в Азії, а такох Східній і Центральній Європі. Наприклад, кількість жителів Японії до 2100 року зі 126 мільйонів людей сьогодні скоротиться до 60 мільйонів. Тайланд, в якому зараз живе 71 мільйон громадян, стане країною з населенням 35 мільйонів. Кількість людей в Іспанії зменшиться з 46 мільйонів до 23 мільйонів, в Італії -  61 мільйона до 31 мільйона, в Португалії - з 11 мільйонів до 5 мільйонів, а в Південній Кореї - з 53 мільйонів до 27 мільйонів. Ще 34 країни включно з Китаєм теж втратять близько половини своїх жителів.

За словами Мюррея, проблема не лише в самому скороченні населення, а й в тому, що в цілому воно стане старшим. А це сильно вплине на економіку.

"Буде більше людей, яким потрібні виплати від уряду, такі як соціальна допомога чи медичне страхування, ніж тих, хто платить податки", - пояснив вчений.

Читайте такожВ Судані заборонили публічні покарання та жіноче обрізання

В цей же час, згідно з прогнозом, населення країн південніше Сахари зросте з 1,03 мільярда людей в 2017 році до 3,07 мільярдів в 2100-му. Північна Африка й Близький Схід стануть ще одним регіоном, де до кінця століття кількість мешканців збільшиться. 

Дослідження також прогнозує великі зміни у віковій структурі зі скороченням народжуваності й збільшенням тривалості людського життя. В 2100 році на планеті 2,37 мільярдам людей буде за 65 років, а 1,7 мільярду - менше 20. Глобальна кількість людей у віці старше 80 років збільшиться в шість разів - з 141 мільйона до 866 мільйонів. Тим часом, кількість дітей до 5 років зменшиться більш ніж на 40% - з 681 мільйона в 2017-му до 401 мільйона в 2100-му році.