Понад десять років НАТО хронічно не витрачало на оборону, тоді як РФ модернізувала та зміцнювала військовий потенціал / фото НАТО

75-річну історію НАТО можна описати трьома діями, кожна з яких визначається екзистенційними загрозами безпеці Заходу. Про це йдеться у матеріалі CNN.

Зазначається, що, по-перше, була холодна війна і радянська загроза. Друга дія відбулася в 1990-х і 2000-х роках, коли НАТО вперше розгорнуло війська в Боснії та Косово, а потім в Афганістані та Іраку. Починаючи з 2014 року, перше вторгнення президента Росії Володимира Путіна в Україну та самопроголошений халіфат ІДІЛ повернуло збройні загрози прямо до кордонів Альянсу.

"Четвертий акт НАТО може бути визначений кризою, яка розгортається у повільному темпі. Понад десять років союзники хронічно не витрачали на оборону, тоді як супротивники Заходу модернізували та зміцнювали свій власний військовий потенціал. Найбільш очевидний спосіб зрозуміти вплив цього — це повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році", - пише ЗМІ.

Відео дня

Зокрема, журналісти наголошують, шо недофінансування оборонних бюджетів протягом тривалого періоду має численні наслідки – від меншої чисельності військ до поганого обслуговування техніки. При цьому в контексті війни в Україні обмежені та швидко скорочувані запаси боєприпасів, які Захід міг надати Києву, можливо, завдали найбільшої шкоди.

"В завдання НАТО не входив захист України від вторгнення. Україна не є членом НАТО і лише формально заявила про намір приєднатися після вторгнення 2022 року. Однак характер підтримки України з боку союзників по НАТО – здебільшого це пряма військова підтримка – виявив вразливість Альянсу через роки недофінансування", - констатують журналісти.

Україна і НАТО - останні новини

Генсек НАТО Єнс Столтенберг озвучив два сценарії розвитку війни в Україні. Один із них стосується того, що союзники НАТО будуть здатними мобілізувати більше підтримки і Україна зможе повернути більше території.

Інший сценарій, за його словами, такий, що "ми не зможемо цього зробити, і тоді існує серйозний ризик, що Росія захопить навіть ще більше території, і потім ми будемо у ще більш небезпечній позиції".

Також УНІАН повідомляв, що держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна стане членом НАТО. За його словами, підтримка Києва країнами Альянсу залишається "міцною як скеля".

Вас також можуть зацікавити новини: