Олександр Лукашенко сьогодні зустрівся з російським прем'єром / REUTERS

Олександр Лукашенко вважає отруєння російського опозиціонера Олексія Навального фальсифікацією.

Про це він заявив у розмові з російським прем’єром Мішустіним, цитує Белта.

Читайте такожЛукашенко звинуватив Україну у втручанні й "управлінні протестами" в Білорусі

Відео дня

За його словами, розвідка Білорусі «перехопила розмову» двох абонентів Варшави й Берліна.

При цьому Лукашенко одразу почав виправдовуватися, чому військові цим займаються: «Оскільки там (на західному кордоні) розгорнуті частини, і ми, звісно, ведемо у радіосфері боротьбу з натовцями».

«І ми перехопили цікаву розмову, яка (я вам дам почитати його, ми підготуємо і направимо в ФСБ) чітко каже про те, що це фальсифікація. Ніякого отруєння Навального не було», – вважає Лукашенко.

Білоруський глава пообіцяв Росії передати відповідний запис.

Прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін прибув сьогодні до Мінська на зустріч з Олександром Лукашенком, потім росіянин переговорить з прем'єром Білорусі.

За даними ЗМІ, після зустрічі з главою російського уряду Лукашенко поїде до Москви поспілкуватися з Путіним.

«І остаточно розставимо всі точки на «і» щодо тих питань, які є дуже чутливими й хворобливим для двох держав», – сказав Лукашенко.

Навального отруїли: що наразі відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомили, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості й патологічне мислення.
  • Навальний після отруєння знаходиться в комі у важкому стані. Його під'єднали до апарату ШВЛ.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і й 1980-і роки. До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин.
  • Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати й відчуває дуже сильні болі.