Навального отруїли речовиною з групи "Новачок" / фото REUTERS

Постпреди Франції, Німеччини, Великої Британії, Бельгії та Естонії при ООН закликали Росію в терміновому порядку розкрити обставини отруєння російського опозиціонера Олексія Навального речовиною з групи "Новачок".

Лист, копія якого є в розпорядженні "Интерфакс", направлений на ім'я голови в Радбезі Абду Абаррі і генсекретаря ООН Антоніу Гутерріша.

"Ми вважаємо, що використання нервово-паралітичної речовини групи "Новачок" під час жахливого отруєння пана Олексія Навального становить загрозу міжнародному миру і безпеці. Ми закликаємо Російську Федерацію невідкладно, повністю і транспарентним чином розкрити обставини цього нападу і проінформувати в цьому зв'язку Раду Безпеки", - йдеться в листі.

Відео дня

При цьому постпред РФ при ООН Василь Небензя в ході прес-конференції в четвер, присвяченій початку російського головування в РБ, порадив Німеччині та іншим країнам "співпрацювати з російською владою", а не "в поспіху перед закінченням головування Нігера в Раді Безпеки складати листи".

Читайте такожНавальний подав до суду на речника Путіна

Отруєння Навального: хронологія подій

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська до Німеччини.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі і на шкірі Навального. Факт отруєння політика "Новачком" також підтвердили інші експерти.
  • 10 вересня Навальний вийшов з коми.
  • 23 вересня, його виписали з клініки Charite. 25 вересня прес-секретар опозиціонера Кіра Ярмиш заявила, що Навальний залишиться у Німеччині до кінця курсу реабілітації.