Китай вибрав для себе хитру стратегію з експлуатації Путіна, вважає політтехнолог /фото ua.depositphotos.com

Влада КНР придумали хитрий план щодо експлуатації лідера РФ Володимира Путіна у війні з Україною: однією рукою вони підштовхують його до ескалації, а іншою - ведуть дипломатичні розмови про мир й заробляють для себе "західні бонуси" на міжнародній арені.

Подробиці про стратегію Пекіна розповів політтехнолог Борис Тізенгаузен у новому випуску програми "Аргумент". Він заявив, що, швидше за все, в річницю повномасштабної війни з Україною Путін не здійснив масований ракетний удар через китайський "мирний план", адже це зіпсувало б всю презентацію Сі Цзіньпіню. 

"Китай сам для себе вибрав дуже хитру логіку. Він виходить зі своїм мирним планом і всі гадають, що за цим стоїть, адже вже рік пройшов, як йде війна. І там все абсолютно розмито, крім одного пункту - не використовувати ядерну зброю. Зрозуміло, для кого цей пункт і цей посил, адже в України ядерної зброї немає. Тобто це конкретне нагадування Путіну, але там немає ключового моменту - виведення військ з території України", - зазначив він. 

Політтехнолог уточнив, що Китай запропонував такий "мирний план", який так чи інакше за деякими своїми пунктами буде виконаний з боку Росії, а це дозволить Сі Цзіньпіню потім заявити, що КНР є таким же політичним гегемоном, як і США. Іншими словами, Сі Цзіньпін просто чужими руками присвоїть собі "миротворчий бонус".

"Китаю "неробочий" мирний план потрібен виключно в якості власної заявки на світове панування нарівні з США. Китай у протистоянні з США, зрозуміло, що не може стати на їхній бік. Це логічно, у них конкуренція.... Росія щось виконає навіть без вказівки Китаю, тому що там логіка така вибудувана. І тоді Китай говорить наступне: "дивіться, ми з США два світових лідера посприяли завершенню цієї війни - ми на Росію "трішечки" вплинули, а Штати - на Україну та Європу - і, ось, знову два світових лідера вплинули на хід війни", - сказав він.

Також експерт прокоментував недавній візит лідера Білорусі Олександра Лукашенка до Сі Цзіньпіня. За його словами, крім очевидних економічних інтересів, швидше за все, їх діалог стосувався і поставок військової зброї. Адже не просто так США говорили про можливу співпрацю Китаю з РФ. 

"США превентивно і "просто так" нікого не попереджають", - зазначив він. 

США попередили Пекін про наслідки за "допомогу" Путіну

Раніше в Білому домі заявили, що влада Китаю веде подвійну гру, використовуючи війну в Україні для реалізації власних політичних цілей. 

18 лютого в Адміністрації Байдена зробили КНР останнє "китайське попередження", заявивши про катастрофічні наслідки для Пекіна, якщо він зважиться поставити Росії летальну зброю. 

Буквально 28 лютого Держдеп США знову закликав Піднебесну припинити брехливу риторику з приводу України й подумати про трагічні наслідки для українського народу на тлі можливої збройової співпраці з Путіним. 

Вас також можуть зацікавити новини: