Польща хоче залишити в себе заробітчан, яких Україна намагається повернути додому / фото REUTERS

В Міністерстві закордонних справ України створили законопроект, який дозволить українцям отримувати подвійне громадянство. Це одна з цілої низки ініціатив, націлених утримати українських громадян на Батьківщині.

Читайте такожBloomberg: Молодь Сербії й України емігрує через непевність щодо членства в ЄСВ цей же час, уряд Польщі працює над тим, щоб полегшити переїзд в Польщу нащадкам колишніх жителів Першої і Другої Речі Посполитої. І вони не обов'язково повинні бути етнічними поляками, - пише Rzeczpospolita. Ухвалення цих ініціатив у Варшаві може поставити українців перед вибором: зберегти зв'язок з Україною чи попрощатися з Батьківщиною назавжди й асимілювати в Польщі завдяки спрощеним процедурам.

Ще в своїй інавгураційній промові президент Володимир Зеленський обіцяв повернення українців додому. І йшлося не лише про трудових мігрантів, а й також про нащадків тих, хто виїхав у Канаду, США і різні країни Європи два чи три покоління тому. В грудні 2019 року до парламенту був поданий президентський законопроект №2590 про легалізацію подвійного громадянства в Україні. Наразі в країні ситуація дивна: з одного боку отримувати інший паспорт не можна, але якщо це сталося, то український ніхто не відбере.

Відео дня

Завдяки легалізації подвійного громадянства Україна може досягти двох цілей. По-перше, країна може привабити представників української діаспори: спеціалістів з західною освітою, потенційних підприємців й інвесторів, які б зробили внесок в розвиток країни. А по-друге, це дозволило б легалізувати статус тих в Україні, хто вже має два паспорти. Але до цього часу ніхто не порахував, скільки таких громадян взагалі в країні. Однак, за приблизними оцінками, 100 тисяч українців отримали угорські паспорти, а ще по кілька тисяч мають паспорти Румунії, Молдови й інших країн.

Читайте такожRzeczpospolita: Українці повертаються в Польщу, але за це доведеться добре заплатитиРоздача паспортів Росії мешканцям Криму стало одним з виправдань Кремля в його анексії української території. Мовляв, довелося "захищати" російськомовне населення і громадян РФ. Запровадження  подвійного громадянства дасть право Києву стверджувати, що попри отримання паспортів іншої країни, в Криму все одно живуть громадяни України.

Однак, законопроект №2590 був недопрацьованим і містив деякі ризики для країни. Тому його розгляд у парламенті відклали. Нині ж знову почалися розмови про легалізацію подвійного громадянства. Не це перша спроба української влади розібратися з проблемою відтоку громадян, які дедалі частіше планують виїхати в котрусь з країн Європи. Українці готові відмовитися від паспорту рідної країни з огляду на вигоду постійного проживання за кордоном.

Приблизно рік тому з'явилася державна програма "Доступний кредит", метою якого було спростити доступ до фінансування для малого і середнього бізнесу. Ініціатива була покликана заохотити трудових мігрантів відкривати власні фірми в Україні. Втім, програма поки не принесла помітних результатів. Тому що бізнесу, окрім кредитів, потрібні також прийнятні правила гри, ефективна система судочинства і правоохоронних органів, а також стабільність, з якою в Україні проблеми. Через все це українські заробітчани не поспішають відкривати бізнес вдома.

На початку пандемії влада України спробувала знову стримати трудових мігрантів, пообіцявши створення мільйона робочих місць на інфраструктурних об'єктах. Статистика ж говорить, що робота потрібна значно більшій кількості людей. За час карантину її втратили близько 368 тисяч українців. А дослідження свідчать, що в Україні живе близько 2,8 мільйонів безробітних. Трудові мігранти виїжджають з країни, попри карантинні обмеження.

Читайте такожУкраїнці стали переказувати менше грошей на батьківщинуВидання зауважує, що, принаймні, вперше за багато років у Києві почали говорити про заробітчан і шукати способи їх заохотити повернутися додому. Але було б перебільшенням стверджувати, що всі ці ініціативи дадуть поштовх масовому поверненню українців. Втім, якби економічна ситуація в Україні стала кращою, у них з'явився б більш складний вибір. З одного боку, можна поїхати в Польщу чи Чехію і після роботи повертатися в гуртожиток, а можна працювати на українських заводах за трохи менші гроші, але жити вдома.

Втім, у боротьбі за заробітчан Польща наразі попереду. Це єдина країна Європи, в яку українці можуть в'їжджати на підставі безвізового режиму з ЄС і працювати, швидко отримуючи місцеві дозволи. Дедалі більше з них хочуть лишитися в Польщі. Згідно з даними NBP, в 2015 році 80% українських заробітчан планували жити в Польщі менше року. Зараз 52% з них бажають лишитися більш ніж на три роки.

Уряд Польщі підтримує українські сім'ї, видаючи дозволи на проживання з доступом до ринку праці, а також поширюючи на них соціальні програми. З 2019 року українці можуть отримувати сімейні допомоги 500+. Вони можуть розраховати на польську пенсію завдяки ратифікованій Києвом і Варшавою угоді про соціальне забезпечення. Мінімальна пенсія в Польщі в 5 разів вища, ніж українська. Така вигода мотивує українців асимілювати.

Голова канцелярії голови Ради Міністрів Польщі Міхал Дворчик сказав, що уряд збирається спростити процедуру отримання громадянства для нащадків жителів Першої і Другої Речі Посполитої, які доведуть свій зв'язок з Польщею. Тут не йдеться про етнічних поляків, які отримують "карти поляка". Йдеться про тих, чиї предки в 1569-1795 і в 1918-1939 роках жили на території Львівської, Рівненської, Волинської, Тернопільської й Івано-Франківської областей. Тож Україні загрожує  ще більша втрата громадян.

Читайте такожНімецький залізничний концерн зацікавився спеціалістами з УкраїниДо цього часу польський уряд не поспішав з цими змінами. Але пандемія коронавірусу показала, що варто пришвидшити процес ухвалення рішень. Адже попри зростання безробіття в Польщі, українці виявилися незамінними на ринку праці. А тим часом, інші країни Європи, такі як Чехія, Німеччина і країни Скандинавії готові конкурувати за українську робочу силу.

Згідно з прогнозами Варшави, до 2030 року Польщі буде не вистачати 4 мільйонів працівників. Якщо уряд відкладе на другий план історичні суперечки у відносинах з Україною і віддасть пріоритет економіці, він може покращити польську демографічну ситуацію, вирішивши при цьому проблеми ринку праці.

Вас також можуть зацікавити новини: