Майк Помпео і Яцек Чапутович прокоментували події в Білорусі / REUTERS

США активно обговорюють події в Білорусі із представниками Європейського союзу.

Про це повідомив держсекретар США Майк Помпео під час виступу в Польщі в рамках турне центральною Європою, передає Голос Америки.

За його словами, Вашингтон стежить за ситуацією в Білорусі. Помпео також додав, що мета його контактів з лідерами ЄС - "спробувати допомогти всім, чим можемо, щоб білоруський народ знайшов суверенітет і свободу".

Відео дня

Своєю чергою, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович зазначив, що майбутні санкції слід застосувати тільки до вищого керівництва Білорусі.

Чапутович також сказав, що Польща перебуває ближче до потенційного джерела конфлікту, тому присутність там військ США є ключовим елементом в польській системі оборони і стратегічного стримування.

Читайте такожЛукашенко доручив перекинути десантників до кордонів із ЄС

Вибори і протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • За остаточними результатами ЦВК , за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців.
  • Тисячі жителів Білорусі, незадоволені підрахунком після голосування, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Правоохоронні органи Білорусі затримали кілька тисяч учасників акцій в різних містах країни.
  • 13 серпня ввечері частину затриманих почали випускати на свободу. 14 серпня в МВС Білорусі заявили, що відпустили понад 2000 затриманих.
  • 14 серпня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про підтримку введення санкцій за порушення демократичних цінностей і прав людини в Білорусі.
  • Віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хосеп Боррель заявив, що Європейський Союз не визнає результати виборів президента Білорусі і починає роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство щодо протестуючих.
  • 15 серпня, Лукашенко провів телефонну розмову з Путіним, після якого заявив, що президент Росії пообіцяв йому всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни.