Студенти заспівали гімн Французької Республіки, і в хол забігли силовики / t.me/nexta_live

Співробітники ОМОНу навідалися зранку 4 вересня в Мінський лінгвістичний університет (МДЛУ), студенти якого виходили напередодні на акції протесту, а сьогодні заспівали в холі вишу «Марсельєзу».

Читайте такожСтолтенберг скликав раду НАТО через отруєння Навального

Про це пише низка білоруських Telegram-каналів: TUT.BY, Nexta, Onliner.

Відео дня

Як свідчать відзняті очевидцями кадри, затримання відбуваються всередині та біля будівель. Часто силовики застосовують силу щодо студентів, подеколи витягуючи їх за ноги та руки. 

За словами студентки другого курсу, адміністрація вишу бездіє.

«І просто усіх відкидали. І с*ка, і бл*дь. І взагалі, як нас тільки не називали. Адміністрація просто стояла і нічого не робила. 20 омонівців набігли на дівчат, крутили руки», – пояснила мінчанка.

Студентка іншого вишу розповіла, що проректор з виховної роботи пояснив появу силовиків в будівлі «масовими заворушеннями».

За інформацією студентських спільнот, точно відомо про щонайменше трьох затриманих.

Студентам вдалось зустрітися з ректором вишу. Жінка переклала провину на силовиків і додала, що віднині діятиме пропускний режим з участю співробітників Департаменту охорони МВС.

1 вересня, у День знань, білоруські студенти пройшли колоною з біло-червоно-білими прапорами до центру Мінська. Тоді силовики жорстко затримували окремих учасників, буквально полюючи на молодь по всій столиці.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади.
  • Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • 24 серпня Ольгу Ковалькову, довірену особу білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, та іншого члена Координаційної ради - Сергія Дилевського – затримали в Мінську. 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. 
  • 30 серпня під час "Маршу миру і незалежності" знову відбулися затримання. На вулицях Мінська помітили гусеничну військову техніку.