Путін - це провісник великого зла, а не його квінтесенція / фото REUTERS

Порівняння путінської Росії з гітлерівською Німеччиною в контексті російського вторгнення в Україну не є корректним. Насправді історична роль Путіна близька до ролі італійського диктатора Беніто Муссоліні, який проклав дорогу Гітлеру. І сьогодні Путін теж прокладає шлях більш грізній силі, ніж він сам – Китаю.

Таку думку висловив офіцер військової розвідки в армії США Дін Д. ЛаҐаттута в авторській статті для "Інституту сучасної війни" при Військовій академії у Вест-Пойнті (США).

Він проводить багато паралелей саме між Італією під керівництвом Мусоліні та путінською Росією. У 1930-х роках Великобританія грала в світі ту ж роль "занепадаючої наддержави", яку сьогодні грають США. Британці прагнули співпрацювати з Італією, аби разом протистояти гітлерівській Німеччині. Донедавна Захід теж бачив у Росії партнера для протидії Китаю.

Відео дня

У 1935 році Італія, реалізуючи свої імперські амбіції, вдерлася в Абіссінію (сучасна Ефіопія) і за рік важких боїв окупувала її. Британія та Франція відмовилися вступати у війну з Італією, бо не вважали, в Ефіопії є їхні життєво важливі інтереси. Не змогла нічого вдіяти і Ліга націй – попередниця ООН.

"Протягом усього італо-абіссінського конфлікту був один уважний спостерігач: Адольф Гітлер. Він спостерігав, як авторитет Ліги Націй зникав на його очах. Найважливіше те, що він був свідком того, як Італія використовувала агресію для досягнення політичних цілей і не зазнала серйозних наслідків", – пише ЛаҐаттута.

На його думку, саме це зараз відбувається в світі: Росія здійснює агресію проти України, як це робила Італія з Ефіопією; США просто стоять осторонь, як колись Велика Британія, а Китай уважно за цим спостерігає, як колись спостерігала гітлерівська Німеччина.

"Успішне стримування зараз може завадити наступному агресору. Гітлер радісно спостерігав, як Ліга Націй самовибухнула. Успіх Муссоліні в Абіссінії підбадьорив Гітлера на його шляху до панування в Європі. Основне сучасне порівняння, яке спадає на думку, це загроза Китаю та президента Сі Цзіньпіна, які вирішать застосувати військову силу, щоб повернути панування над Тайванем", – вважає ЛаҐаттута.

Китайські зазіхання на Тайвань

Як писав УНІАН, експерти прогнозують, що в разі спроби захоплення Тайваню Китай зіткнуться з великими складнощами. З одного боку здається, що острів можна блокувати, а з другого - Тайвань також готується до цього варіанту, намагається посилити свої сили ППО, ракетні можливості, посилити навіть свої резерви – продуктів, зброї, кажуть експерти.

Також ми розповідали, що Сі Цзіньпін у новорічному зверненні заявив про неминуче "воззʼєднання" Китаю з Тайванем. Він підкреслив, що "у цьому полягає головний національний інтерес" і послався на бажання народу, причому по обидва боки тайваньської протоки. Такі заяви він робить не вперше, однак торік тон був набагато м’якшим, йшлося про членів однієї сім'ї і сподівання на спільну працю для спільного процвітання.

Вас також можуть зацікавити новини: