1 липня в РФ відбулося основне голосування щодо поправок до Конституції / фото REUTERS

В Європейському Союзі очікують належного розслідування повідомлень про порушення під час голосування щодо поправок до Конституції Російської Федерації.

Про це у Брюсселі під час онлайн-брифінгу для журналістів заявив речник із закордонних справ і політики безпеки у Європейській службі зовнішніх зв'язків Петер Стано.

За його словами, в ЄС взяли до відома оголошення Центральної виборчої комісії Росії щодо результатів голосування.

Відео дня

"Ці поправки в російській Конституції стосуються змін в політичній системі і роботи виконавчої, законодавчої і судової гілок влади", - сказав Стано.

"Ми висловлюємо жаль, що напередодні загальнонаціонального голосування не було дозволено ведення кампанії як "за", так і "проти" (цих змін до основного закону - УНІАН)", - додав речник.

Також, він підкреслив, що в ЄС обізнані з повідомленнями і обвинуваченнями щодо порушень під час голосування, в тому числі щодо примусу брати участь у голосуванні, можливості подвійного голосування, порушення принципу таємності голосування і щодо заяв про насильство з боку поліції відносно журналістів, які спостерігали за голосуванням.

"Ми очікуємо, що ці повідомлення будуть належним чином розслідувані, оскільки це серйозні обвинувачення", - наголосив Стано.

Окремо він зазначив, що одна з правок стосується 79 статті російської Конституції, яка передбачає верховенство Конституції РФ над міжнародними угодами.

Читайте також"Вова, ти повний нуль": у Тбілісі, Києві і Вашингтоні пройшли акції протесту проти поправок до Конституції РФ (фоторепортаж)

Так, за його словами, Венеціанська комісія вважає цю зміну такою, що протирічить міжнародним зобов'язанням Росії і рекомендувала цю правку усунути або змінити у відповідності з російськими зобов'язаннями.

"Тож, ми очікуємо від Росії, незважаючи на будь-які правки до цієї конституції, дотримання її міжнародних зобов'язань, в тому числі її зобов'язань щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини", - заявив Стано.

За його словами, хоча держави самі повинні вирішувати, скільки термінів президенти можуть правити в країнах, необхідно, аби існував принцип "стримувань і переваг" у політичній системі, і щоб вибори були вільними, справедливими, демократичними і без жодних обмежень для опозиції, без жодних обмежень для справедливої політичної конкуренції.

Речник ЄС також додав, що голосування за міни до російської конституції ще відбулися не лише на території Росії, але й на території України - на території незаконно анексованого Криму, і також у східних районах Донбасу, які не перебувають під контролем уряду України.

"Ми не визнаємо голосування на цих територіях, оскільки вони належать Україні. Це наша довгострокова позиція. Ми віддані територіальній цілісності і суверенітету України, тому ми не визнаємо голосування у Криму і в східній частині України. Голосування не мало відбуватися там", - підсумував Стано.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в РФ відбулося основне голосування щодо поправок до Конституції.

Внесення змін до Конституції Путін ініціював у січні. Тоді ж він заявив, що поправки мають бути схвалені всенародним голосуванням, хоча закон цього не вимагав.

Для набрання поправками чинності необхідно, щоб їх схвалили більше половини учасників всенародного голосування. Явка значення не має - на відміну від референдуму, де потрібно, щоб на дільниці прийшли більше половини виборців.