Як виїхати з України в іншу країну / фото REUTERS

Війна в Україні, яка почалася в ніч з 23 на 24 лютого, змусила багатьох українців поспіхом залишати свої будинки і шукати притулок в інших державах. УНІАН з'ясував, що дає статус біженця в Румунії для українців, а також у Словаччині та Молдові.

Статус біженця для українців 2022 - плюси і мінуси

Міграційні експерти настійно не рекомендують відразу оформляти статус біженця. По-перше, тому що на період розгляду заявки у вас заберуть документи. По-друге, є більш вдала альтернатива - тимчасовий захист, який дає більше прав.

Раніше ми розповідали, як отримати статус біженця або тимчасовий захист в ЄС.

Відео дня

Біженці з України в Румунії - умови

Що дає статус біженця в Румунії для українців / фото УНІАН

Для того, щоб потрапити з України в Румунію, громадяни нашої країни вибирають пункти в Порубні, Дякові, Солотвині та інші. Також потрапити до Румунії можна через пункти пропуску з Молдовою: Костешті-Стінка, Джурджулешті-Галац, Липкани-Редеуць-Прут.

Перетинати кордон можна з біометричним паспортом, при його відсутності в'їзд можливий по внутрішньому. Якщо є діти до 16 років, вони повинні надати свідоцтво про народження. Крім того, вони можуть перетнути кордон з одним з батьків без дозволу другого. Якщо ж дитина виїжджає з родичами, то потрібен дозвіл батьків, завірений у нотаріуса.

Українці, які приїхали до Румунії через війну України з Росією, отримують:

  • безкоштовне житло, харчування та медичну допомогу;
  • можливість працювати нарівні з громадянами Румунії через 3 місяці після подачі заяви.

У Тіміші, Марамуреші, Сучаві, Джурджі, Тульчі та Бухаресті працюють волонтерські центри, які допомагають українцям з розміщенням. З центру в Сіреті курсують автобуси до залізничних станцій. Також на автобусі можна дістатися в іншу країну - безкоштовно або зі знижкою. Детальна інформація про надання допомоги українцям в Румунії представлена на офіційному сайті.

Словаччина для біженців з України 2022

Правила в'їзду в Словаччину нічим не відрізняються від тих, що діють в Румунії, але є доповнення:

  • вам необхідний закордонний або внутрішній паспорт України;
  • можна перетинати кордон з тваринами;
  • при в'їзді на автомобілі потрібна страховка "грін кард";
  • ПЛР-тест на Covid-19 або сертифікат про вакцинацію не потрібен.

Якщо ви хочете проїхати через Словаччину транзитом, вам потрібно надати паспорт громадянина третьої країни. На те, щоб покинути територію держави, у вас буде 72 години.

Пункти перетину кордону наступні:

  • Ужгород - Вишнє Німецьке.
  • Убля - Малий Березний.
  • Матевце - Ужгород (залізничний).
  • Чоп - Чієрна-над-Тісоу (залізничний).
  • Малі Селменці - Вельке Слеменце (пішохідний, для велосипедистів).

Багато людей вибирають шлях Ужгород - Вишнє Німецьке. Звідти курсує безкоштовний автобус до залізничного вокзалу в Кошице з пересадками в Собранце і Михаловце. Проїзд на поїздах словацької залізниці і більшість автобусів безкоштовні для українців при наданні паспорта.

Статус біженця в Молдові для українців

Біженці з України в Молдові - умови / REUTERS

З моменту початку війни в Україні кордон з Молдовою перетнули понад 300 000 українців. Але багато громадян нашої країни не залишаються там, а їдуть далі - причиною тому є плачевна економічна ситуація.

Республіка Молдова приймає українців за такою ж спрощеною процедурою, як і Словаччина, і Румунія. Вам потрібен лише закордонний паспорт, краще, якщо він у вас біометричний - це дасть право перебувати в країні 90 днів легально. Дітям необхідно пред'являти свідоцтво про народження.

Перетнути кордон можна через пункти:

  • Паланка - Маяки - Удобное.
  • Бессарабка - Серпнево.
  • Джурджулешти - Рені.
  • Атаки - Могилів-Подільськ.
  • Крива - Мамалига.

Українці можуть отримувати статус біженця або просити тимчасового захисту - за бажанням. Працювати на території країни можна без ВНЖ, згідно з трудовими договорами. Також громадяни України отримують доступ до медичних послуг та освіти нарівні з жителями республіки.

Вас також можуть зацікавити новини: