Країни G7 планують посилити енергетичні та експортні санкції проти РФ / фото ua.depositphotos.com

Лідери країн Великої сімки на саміті в Японії 19-21 травня планують посилити санкції проти Росії, зокрема, у сфері енергетики та експорту.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела. Відзначається, що нові заходи будуть спрямовані на ухилення від санкцій за участю третіх країн, а також на підрив майбутнього виробництва енергії в Росії і стримування торгівлі, що підтримує російські збройні сили.

Також очікується, що члени G7 погодяться скорегувати свій підхід до санкцій, щоб принаймні для певних категорій товарів будь-який експорт був автоматично заборонений, якщо вони не включені до списку дозволених товарів.

Відео дня

Як зазначає Reuters, раніше США підштовхували союзників до зміни підходу до санкцій, оскільки на сьогодні він дозволяє продавати в Росію всі товари, якщо вони явно не занесені в чорний список. Така зміна може ускладнити для Росії пошук лазівок у санкційному режимі.

Американські чиновники, на яких посилається агентство, очікують, що такий підхід буде прийнятий хоча б в декількох областях, зокрема, щодо оборонно-промислової бази Росії. Однак точні сфери, в яких застосовуватимуться ці нові правила, все ще обговорюються.

Також Reuters повідомляє, що під час саміту в Хіросімі очікується звернення президента України Володимира Зеленського до лідерів G7.

Нагадаємо, в G7 входять США, Японія, Канада, Франція, Німеччина, Італія і Великобританія.

Санкції проти Росії

Європейський Союз планує незабаром прийняти 11-й пакет санкцій проти Росії. Очікується, що в ньому буде заборона на постачання російського газу трубопроводами до Європи. Це перше серйозне газове ембарго з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Що стосується США, то, як заявляла міністр фінансів США Джанет Йеллен, ключовим напрямком санкцій проти Росії цього року буде обмеження шляхів обходу санкцій.

У той же час в ЗМІ з'явилася інформація про те, що США можуть піти на деяке послаблення санкцій проти РФ в обмін на звільнення двох затриманих американців, Евана Гершковича та Пола Вілана.

Вас також можуть зацікавити новини: