ЄС має намір запровадити санкції щодо причетних до отруєння Навального / Фото: REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив міністру закордонних справ Російської Федерації Сергію Лаврову про намір запровадити санкції проти Олександра Лукашенка та винних в отруєнні російського опозиційного політика Олексія Навального.

Як йдеться в повідомленні Європейської служби зовнішніх зв'язків, сьогодні Боррель провів телефонну розмову з Лавровим.

Вони обговорили ситуацію Білорусі і останні події стосовно отруєння Навального та у більш широкому плані відносин ЄС з Росією.

Відео дня

Зокрема, Боррель підтвердив єдину і тверду підтримку Євросоюзом незалежності і суверенітету Білорусі.

"Високий представник підкреслив демократичне право білоруського народу обирати їхнього президента за допомогою нових, вільних і справедливих виборів без зовнішнього втручання", - йдеться в заяві.

Крім того, Євросоюз продовжує підтримувати пропозицію Албанії як країни, що цього року головує в ОБСЄ, і Швеції, як країни, яка буде головувати у 2021 році у цій організації, щодо сприяння проведенню всебічного національного діалогу в Білорусі.

"Високий представник висловив жаль, що Білорусь, як країна-учасниця ОБСЄ, не відреагувала на цю пропозицію, і заохотив Росію, як країну-учасницю ОБСЄ, підтримати цю ініціативу", - йдеться в повідомленні.

Також Боррель пояснив, що на засіданні Ради ЄС на рівні закордонних справ, яке відбулося 12 жовтня, було вирішено дати політичне зелене світло для початку підготовки наступного санкційного пакету, в тому числі, проти Лукашенка.

"Щодо спроби замаху на Навального із застосуванням забороненої нервово-паралітичної речовини, високий представник ЄС поінформував про політичну домовленість, погоджену на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ 12 жовтня, щодо початку підготовчої роботи запровадити санкції проти осіб, пов'язаних зі спробою вбивства", - наголошується в повідомленні.

Крім того, Боррель підкреслив, що російський уряд повинен зробити все можливе, аби ретельно розслідувати цей злочин у повній прозорості і повноцінно взаємодіяти з Організацією із заборони хімічної зброї.

Отруєння Олексія Навального: що сталося з російським опозиціонером

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська до німецької клініки Charite.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» у крові, сечі і на шкірі Навального. Факт отруєння політика «Новачком» також підтвердили інші експерти.
  • 10 вересня Навальний вийшов з коми.
  • 23 вересня його виписали з клініки Charite. 25 вересня прес-секретар опозиціонера Кіра Ярмиш заявила, що Навальний залишиться у Німеччині до кінця курсу реабілітації.
  • 1 жовтня інтерв'ю німецькому виданню Der Spiegel Навальний заявив, що за спробою його отруєння «Новачком» стоїть особисто президент РФ Володимир Путін. Опозиціонер також повідомив, що має намір повернутися в Росію.
  • Російські правоохоронні органи відмовляються відкривати справу за фактом отруєння Навального.