Європа об'єднується для захисту від диверсій у Північному морі / фото ua.depositphotos.com

Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Велика Британія та Данія підписали угоду про захист критичної підводної інфраструктури від іноземних диверсій і атак, пише Politico.

Видання відзначає, що країни Європи хвилюються стосовно безпеки своєї підводної інфраструктури через знищення Північного потоку у 2022 році. Тоді було пошкоджено два газопроводи, які з'єднували РФ та Німеччину в Балтійському морі. 

"Північне море є рушійною силою Європи щодо відновлюваної та нульової енергетики, допомагаючи зміцнити енергетичну безпеку на континенті. Тож надзвичайно важливо захистити його критичну енергетичну інфраструктуру зараз і в майбутньому", – сказав британський міністр ядерної та відновлюваної енергетики Ендрю Боуї в інтерв'ю Reuters.

Відео дня

З посиланням на владу Данії, Politico пише, що в рамках нової угоди, країни будуть співпрацювати у питаннях захисту та безпеки своїх об'єктів у морі, обмінюватимуться розвідувальною інформацією з цього приводу та оперативно повідомлятимуть про проблеми, що виникли. Зазначається, що ця угода буде доповнювати роботу НАТО над забезпеченням безпеки у регіоні. 

Вибухи на "Північних потоках": що відомо

У 2022 році сталися вибухи, які пошкодили обидві нитки газопроводу "Північний потік–1", а також одну з двох ниток "Північного потоку–2". 

Згодом у Польщі заявили, що у диверсії винна РФ. Відповідні докази Варшава передала Берліну. 

Напередодні стало відомо, що швейцарська компанія Nord Stream – оператор однойменних газопроводів – судиться зі страховиками на суму близько 400 млн євро за відмову покрити збитки від вибухів на "Північних потоках".

Вас також можуть зацікавити новини: