Ілюстрація REUTERS

Українські трудові мігранти вимагають зберегти конкуренцію на ринку посередництва з працевлаштування у Польщі. Таке звернення вони передали представникам консульства Польщі у Львові під час мітингу проти надання дозволу видавати робочі візи українцям консорціуму, куди входять фірми з працевлаштування. На думку мітингуючих, таке рішення поставило б всі інші компанії із працевлаштування у неконкурентні умови та надало завелику ринкову владу певним компаніям, що мають зв'язки, за даними ЗМІ, із польською владою.       

"Ми, учасники мітингу за права українських трудових мігрантів у Польщі, що відбувся 8 липня 2021 року у Львові, висловлюємо стурбованість планами польского уряду залучити до процесу видачі робочих віз для українців компаній із працевлаштування.

Таке рішення несе суттєві ризики монополізації ринку послуг з посередництва у пошуку роботи в Польщі, обмеження вільного вибору пропозицій для трудових мігрантів та погіршення умов праці", - йдеться у зверненні.

"За офіційними даними, у Польщі зареєстровані майже 750 тисяч іноземних робітників. З них приблизно 75 відсотків, або понад півмільйона, є українцями. З урахуванням їхніх родин можна стверджувати, що трудова міграція у Польщу дозволяє забезпечити грошима для життя мільйони українців. Тож питання працевлаштування торкаються інтересів значної кількості громадян України та не можуть залишитися поза увагою суспільства та державних органів влади", - зазначається у документі.

На думку активістів, рішення посольства Польщі завдасть удару по конкуренції на ринку агентств з працевлаштування та призведе до його монополізації. Наразі ліцензії на посередництво у пошуку роботи в Польщі має майже тисяча фірм з України. Це забезпечує велику кількість пропозицій і можливість вільного вибору найкращих з них. "Надання права одній компанії долучитися до процесу видачі віз означає отримання нею ексклюзивного доступу до особистих даних українських трудових мігрантів та необмежені можливості для недобросовісної конкуренції і отримання значної ринкової влади. Монополія призведе до погіршення умов працевлаштування українців і підвищення їхніх витрат", - наголосили автори резолюції.

ЗМІ Польщі і України пишуть про недостатню прозорість тендеру, порушення законів ЄС щодо конкуренції і можливу корупцію.

"Ми переконані, що Польща, як стратегічний партнер України та провідник її інтересів у ЄС, має надавати приклад зразкового проведення закупівель за бюджетні кошти за правилами ЄС та уникати найменших натяків на розподіл державного фінансування окремим фірмам за попередніми домовленостями", - йде мова у зверненні. Мітингувальники также пропонують "відмінити сумнівний тендер щодо візових послуг і провести новий, гарантувати відсутність конфлікту інтересів у учасників нового конкурсу, не допустити погіршення умов працевлаштування для наших громадян".

"Щороку я маю сотні звернень щодо порушення прав трудових мігрантів з України у Польщі. Половина людей працюють нелегально, отримують заробітну плату "у конвертах". Кожного року з Польщі депортують тисячі українців не за їхньої вини", - наголосив правозахисник Тарас Франко. Учасниця мітингу Олександра Сєргіна нагадує, що фірми з працевлаштування не завжди працюють чесно, тому надати їм право видавати візи було б ризикованим. "Послуги, що маємо офіційно платити у касу, перепродають. Людей обманюють: знайомі поїхали, відпрацювали певний термін, а їм не заплатили - люди поверталися за свій кошт і нічого не заробили. Роблять документи, а потім виявляється, що вони підроблені", - рассказала вона.

На їхню думку, тендер посольства Польщі, в якому перемогли фірми із працевлаштування, пройшов непрозоро.

"Щоб не порушувалися права трудових мігрантів, все має відбуватися прозоріше, ніж зараз", - наголосилиа активістка.

Вікторія Машталяр наголосила на явному конфлікті інтересів рекрутингових компаній, що можуть обробляти інформацію для віз.

"Виходить, що візи будуть видавати людям з одних рук: де їм хочеться і як їм хочеться?" - сказала вона. Крім того, Вікторія зазначила, що трудові мігранти занепокоєні публікаціями щодо можливості несанкціонованого витоку інформації заробітчан. 

"Я хочу робити на будівництві приватних будинків. Агентство з працевлаштування мені відмовляє та посилає на полуницю", - зазначив учасник акції Олександр Богдан. Він переконаний, що агентства розмовлятимуть жорсткіше із українськими трудовими мігрантами, якщо отримують право видавати візу.

Мітинг зібрав майже 50 людей. Вони скандували лозунги "Ні монополії на працевлаштування!", "Захистіть особисті дані!" та "Польща - візи- стоп корупція!". В руках люди тримали плакати "Візовий тендер для друга прем'єра?", "Трудові мігранти не мають бути заручниками польських корупційних оборудок" та ін.