Кремль вирішив поки не "спонсорувати" Киргизстан / Фото REUTERS

У Кремлі заявили про призупинення фінансової допомоги Киргизстану, допоки там не налагодиться політична ситуація.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Там зараз немає уряду як такого, і ми бачимо кризовий момент у республіці, тому, звичайно, до того, як запрацюють усі відомства, всі організації, певна пауза має сенс, - зазначив Пєсков.

Відео дня

Коментуючи відставку президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова, він сказав, що зараз важливі будь-які дії, які допоможуть стабілізації, виходу в конституційне русло.

Читайте такожРосія покидає консультації з Австралією та Нідерландами у справі МН17

«Неможливо давати оцінку, ґрунтуючись на якихось емоційних умовах. Зараз важливі будь-які дії, які допоможуть стабілізації обстановки в республіці і виведення усього, що відбувається, в конституційне русло», - сказав Пєсков.

«Тому ми дуже уважно продовжуємо відслідковувати все, що відбувається, і хочемо, щоб ситуація там якомога швидше заспокоїлася і розвивалася далі виключно в конституційному руслі без будь-яких деструктивних дій з будь-якого боку», - додав він.

За словами Пєскова, Росія продовжує контакти з Киргизстаном незважаючи на заяви Жеенбекова про відставку.

«Контакти здійснюються. Працює і наше посольство, і Міністерство закордонних справ. Контакти здійснювалися і будуть здійснюватися. Природно, що це дуже близький наш партнер», - сказав Пєсков.

На питання, з ким саме здійснюються контакти, Пєсков пообіцяв з часом поінформувати, коли «ситуація буде більш зрозумілою».

Ситуація в Киргизстані: що відомо

  • У Киргизстані після парламентських виборів 4 жовтня, затьмарених звинуваченнями у фальсифікації результатів вотуму, не вщухають масові протести і заворушення, в результаті яких загинула як мінімум одна людина і понад 1000 були поранені.
  • На тлі масових заворушень ЦВК анулювала офіційні підсумки голосування, згідно з якими президентський табір здобув переконливу перемогу, проте протести і вимоги про відставку Жеенбекова так і не припинилися.
  • Націоналіст Садир Жапаров в ході протестів був звільнений прихильниками з колонії, де він відбував покарання за звинуваченнями в захопленні заручника та інших злочинах. Парламент обрав його новим прем'єром. 
  • Жеенбеков 9 жовтня ввів в країні надзвичайний стан і висловив готовність піти у відставку при виконанні низки умов.