Угорщина готова розблокувати виділення фінансування ЄС для України, але має умову / фото ua.depositphotos.com

Угорщина готова зняти своє вето на пропозицію Європейського Союзу щодо виділення фінансування для України в розмірі €50 мільярдів. Проте Будапешт висунув умову та вимагає розморозити призначені для нього €30 мільярдів.

Про це пише Bloomberg із посиланням на заяву політичного директора прем’єр-міністра Угорщини Балажа Орбана. Зазначається, що такі слова дають змогу припустити, що Будапешт хоче отримати високу ціну за свою згоду. І багатьом країнам ЄС це може не сподобатися. 

"Фінансування Угорщини з боку ЄС і фінансування України – це два окремих питання. Але якщо ЄС наполягатиме на тому, щоб фінансування України надходило зі зміненого бюджету ЄС, тоді ці дві проблеми стануть взаємопов'язаними", – сказав Балаж Орбан. 

Відео дня

Він також зауважив, що Угорщина продовжує виступати проти повного чотирирічного плану допомоги Україні. Там хотіли б, аби ЄС пропонував Україні фінансування терміном на один рік без будь-яких поправок до бюджету. При цьому Балаж додав, що Будапешт розгляне можливість "зробити свій внесок" у цей пакет.

Видання зазначає, що Угорщина підвищує ставки в очікуванні виділення Європейським Союзом біля €10 мільярдів фінансування після того, як угорський уряд ухвалив закони, спрямовані на посилення незалежності суду.

Проте Орбан хоче, щоб ЄС передав близько €30 мільярдів, заморожених ще торік через проблеми з верховенством закону і хабарництвом в Угорщині.

Україна та Угорщина: останні новини

11 грудня представники угорської громади в Україні написали листа до Європейської ради та премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана із проханням підтримати початок переговорів про вступ України до ЄС. Там наголосили, що Україна за останній рік продемонструвала значний прогрес у виконанні рекомендацій Європейської Комісії щодо забезпечення прав національних меншин, і угорська громада повністю підтримує нове законодавство. 

Водночас Орбан у відповіді на цей лист сказав, що початок переговорів зараз не на часі. За його словами, Угорщина винесе пропозицію, щоб Європейський Союз ставив за мету не складне членство України в блоці, а розглядала інший вид партнерства. 

Вас також можуть зацікавити новини: