Ердоган заявив, що Україні та Молдові слід поступитися чергою до ЄС Туреччині / Колаж УНІАН, ілюстрація REUTERS, фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Лідер Туреччини Реджеп Таїп Ердоган політично "позаздрив" Україні через позитивне рішення на саміті ЄС в Брюселі розпочати перемовини про її вступ до союзу.

Політик заявив, що Організація вчинить з Україною та Молдовою аналогічним чином, як і з Анкарою, "загальмувавши" їхні заявки. Сьогоднішні слова політика цитує Reuters

Відео дня

"Надання їм статусу кандидата не означає, що вони стануть членами ЄС. З ними почнеться процес, і вони теж будуть у глухому куті. Жодна з цих країн не є Туреччиною", - заявив Ердоган журналістам після візиту в Угорщину.

Лідер Туреччини натякнув, що Анкара є кандидатом на вступ до ЄС ще з 2005 року і більше заслуговує на цей шанс, аніж Україна. За його словами, неправильно, що Туреччина "роками чекає" позитивного рішення на свій рахунок.

"Неправильно, що Туреччина, яка більш готова до вступу в ЄС, ніж деякі країни-члени, роками чекає біля дверей через політичні перешкоди", - сказав він. 

На думку Ердогана, стратегічно та економічно Туреччина має більший потенціал, тому вже давно виборола своє право "бути в ЄС". "ЄС повинен відступити від цієї помилки зараз", - сказав він.

Як відомо, заявка Туреччини до ЄС "заморожена" вже протягом багатьох років. Занепокоєння блоку зумовлене кількома причинами: "поганою" ситуацією в Туреччині з правами людини, питаннями щодо регіональної політики, зокрема, у Східному Середземномор'ї, а також питанням Кіпру. 

Орбан "проти" України в ЄС, але промовчав на саміті через каву Шольца

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, до якого їздив з візитом Ердоган, є палким опонентом ідеї вступу України в ЄС. На перемовинах в Брюселі щодо цього він ясно розкрив свої наміри. Хоча канцлер Німеччини Олаф Шольц в певний момент виманив його з кабінету перемовин "на каву" у розпал дискусії щодо України (про це заявляли ЗМІ після саміту), і за підсумком, Орбан пропустив голосування лідерів ЄС, - пізніше в соціальних мережах він розкритикував це рішення. Також на саміті ЄС Орбан ветував 50 млрд євро підтримки для України. Наразі в Євросоюзі уже вигадали, як "підрізати йому хвіст" через це. 

Вас також можуть зацікавити новини: