6 грудня помер Ілля Кива / Фото УНІАН

6 грудня в Московській області помер Кива - колишній народний депутат України, втікач в РФ і проросійський пропагандист. На момент смерті зраднику було 46 років. До втечі в РФ в 2022 році Кива був українським політиком і учасником безлічі скандалів. Розповідаємо, як жив і в чому був замішаний пропагандист.

Ілля Кива - біографія

Ілля Кива народився в 1977 році в Полтаві. Його батько був випробувачем на заводі. Після закінчення школи він вивчився в Полтавському нафтовому геологорозвідувальному технікумі на інженера-механіка, а потім закінчив Полтавський педагогічний інститут ім. Короленка на педагога-психолога. До 2010 року працював на різних посадах у сфері промисловості, паралельно навчаючись на правознавця в Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого.

У 2011 році Кива працював заступником начальника управління у справах захисту прав споживачів Полтавської області, де вперше заплямував репутацію - його спіймали на хабарі і засудили до штрафу 10200 гривень, а також заборони займати держпосади на рік. Такий м'який вирок суд пояснив слабким здоров'ям Киви.

У 2014 році майбутній зрадник Батьківщини був амністований і став майором поліції в Полтаві, а через рік його перевели в УМВС Херсонської області з достроковим присвоєнням звання підполковника міліції.

У цьому ж році Ілля Кива брав участь в Євромайдані, де познайомився з лідером "Правого сектора" Дмитром Ярошем. Після цього Кива став впливовою фігурою "Правого сектора" і був довіреною особою Яроша як кандидата в президенти.

Ілля Кива-Освіта та біографія / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

У 2016 році Кива спробував себе в новому амплуа борця з наркозлочинністю при Нацполіціі. У 2017 році закінчив Національну академію внутрішніх справ України за спеціальністю "право" і працював радником міністра внутрішніх справ України.

Політична кар'єра Іллі Киви почалася в 2018 році з висунення його на пост кандидата в президенти від Соціалістичної партії. Втім, на виборах в 2019 році він набрав всього 0,03% голосів.

Після програшу на виборах Кива перейшов в нині заборонену в Україні партію "ОПЗЖ" і став народним депутатом Верховної Ради. Там познайомився з ще одним зрадником України Віктором Медведчуком, відкривши разом з ним міський осередок "ОПЗЖ" у Полтаві.

У 2022 році після початку повномасштабної війни Кива заявив, що не хоче воювати з росіянами, і втік з України до РФ.

Скандали за участю Іллі Киви

До 2018 року Кива висловлював русофобні погляди, виступав за українізацію Донбасу і боротьбу з російською пропагандою. У 2019 погляди Ківи різко змінилися на протилежні і українофобні. Протягом кар'єри він був помічений у безлічі скандалів:

  • У 2014 році прив'язував до стовпа на кілька діб підлеглих з батальйону "Полтавщина" в рамках "боротьби з алкоголізмом".
  • Прикривав доставку контрабанди з "ДНР" і " ЛНР".
  • У 2016 році був звинувачений у навмисному підпалі офісу "Інтер" керівництвом телеканалу.
  • Ходив з заткнутим за пояс пістолетом по поїзду.
  • Неодноразово погрожував фізичною розправою активістам і критикам.
  • У 2020 році почав бійку з ветераном АТО Михайлом Майманов в київському ресторані.
  • У 2021 році зняв з себе штани в залі Верховної Ради.
  • Також у 2021 році охорона Ківи не пропустила журналістів на захист його кандидатської, поки не була викликана поліція. Там Кива сказав фразу, що стала мемом: "У мене немає особистої охорони. Це питання не до мене. Я маленький гвинтик. Моя охорона - це закон".

За час життя в РФ Ілля Кива регулярно публікував українофобні пости в своєму особистому Telegram-каналі, де закликав російську армію скоріше ліквідувати українську державність.

Ілля Кива - особисте життя

Кива ніколи не був одружений, але має трьох дітей від різних жінок - двох дочок і сина. Вперше став батьком всього в 16 років.