ЄС закликав владу білоруську владу припинити насильство і репресії / фото REUTERS

В Європейському Союзі відреагували на вимогу білоруської влади про скорочення дипломатичних представництв Польщі і Литви в Білорусі.

Як зазначено в заяві Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, опублікованому в неділю, 4 жовтня, дипломатичний демарш Мінська необґрунтований і викликає жаль, повідомляє Deutsche Welle.

Читайте такожУ містах Білорусі силовики затримують журналістів«Це суперечить логіці діалогу і лише ще більше ізолює владу в Мінську», - йдеться в заяві.

Відео дня

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС нагадав Мінську, що 1 жовтня всі члени Євросоюзу закликали білоруську владу «припинити насильство і репресії, звільнити всіх затриманих і політичних в'язнів, поважати свободу ЗМІ і громадянське суспільство і почати інклюзивний національний діалог».

Боррель впевнений, що спроби білоруської влади завдати ударів по окремих членах ЄС не призведуть до ослаблення єдиної позиції Євросоюзу щодо Мінська.

«ЄС продовжує підтримувати демократичне право білоруського народу обрати свого президента за допомогою нових вільних і справедливих виборів без зовнішнього втручання», - зазначив глава європейської дипломатії.

Вимоги Білорусі до ЄС: що відомо

  • 2 жовтня в МЗС Білорусі були викликані посли Польщі та Литви, за словами офіційного представника білоруського дипломатичного відомства, «з огляду на однозначно деструктивну діяльність з боку зазначених країн».
  • Він також пояснив, що дипломатам було запропоновано до 9 жовтня довести склад своїх диппредставництв в Білорусі до паритету з білоруськими закордонними установами в їхніх країнах. Для Литви - це з 25 до 14 дипломатів, для Польщі - з 50 до 18.
  • У МЗС Литви заявили, що поки не розглядають можливість відкликання свого посла і не збираються нічого вирішувати «про скорочення персоналу». Аналогічну позицію зайняв і МЗС Польщі.
  • У Мінську ж, коментуючи рішення Вільнюса і Варшави, підкреслили, що пропозиція МЗС Білорусі обов'язкова для виконання.