Ілюстрація / Reuters

Низка політичних і бізнес-еліт Росії отримали ранній доступ до експериментальної вакцини проти коронавірусу. Керівники компаній включно з алюмінієвим гігантом "Русал", а також олігархи й члени уряду почали отримувати ін'єкції ще в квітні.

Як пише Bloomberg з посиланням на власні джерела, йдеться про вакцину, над якою працює державний Національний дослідний центр епідеміології й мікробіології імені академіка Миколи Гамалії. Розробку вакцини фінансує державний Російський фонд прямих інвестицій за підтримки міністерства оборони РФ.

Читайте такожThe Guardian: Вакцина від коронавірусу не допоможе усім, як жити далі?

Відео дня

Минулого тижня препарат завершив першу стадію випробувань, в якому брали участь російські солдати. Інститут не опублікував результати дослідження, в якому брали участь близько 40 людей. Однак, він перейшов на наступний етап випробувань на більшій групі людей.

Прес-служба Інституту імені Гамалії не дала коментар Bloomberg. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков, який нещодавно одужав від COVID-19, теж не відповів на запитання, хто саме отримував експериментальну вакцину. Коли під час прес-конференції його запитали, чи Володимир Путін приймав її, Пєсков сказав: "Напевне, було б поганою ідеєю вводити несертифіковану вакцину главі держави". Він також додав, що не знає, чи інші чиновники приймали препарат.

Колишній виконавчий директор державного центру "Вектор" Сергій Нетьосов сказав Bloomberg, що нова вакцина "безпечна", тому що базується на перевірених речовинах проти інших хвороб. Однак, її ефективність ще не доведена.

"Ті, хто її приймають, роблять це на свій страх і ризик", - сказав Нетьосов.

Росія офіційно зафіксувала більше 750 тисяч випадків зараження коронавірусом. Таким чином, вона опинилася на четвертому місці серед країн світу за кількістю хворих. Директор Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмитрієв сказав минулого тижня, що третій етап випробування російської вакцини повинен початися третього серпня.

Читайте такожВ Ізраїлі заявили про хакерські атаки на лабораторії, де розробляють вакцину проти COVID-19

В ньому візьмуть участь тисячі людей з Росії, Саудівської Аравії і ОАЕ. А загальнонаціональна вакцинація почнеться не раніше вересня. На Заході третій етап випробувань вакцин зазвичай триває довше. Вчені кілька місяців перевіряють безпечність й ефективність препаратів.

Вакцина від Інституту імені Гамалії базується на людському аденовірусі - поширеному збуднику застуди, якому прищепили білки з шипів коронавірусу SARS-CoV-2, щоб простимулювати імунну реакцію. Російський препарат схожий на той, який розробляє китайська компанія CanSino Biologics, яка вже завершила два етапи випробувань. Bloomberg нагадує, що нещодавно США, Велика Британія і Канада звинуватили хакерів, які працюють на уряд Росії, в спробі вкрасти таємниці про розробку вакцин проти COVID-19. Російські чиновники заперечують це.

Програма, в рамках якої впливовим росіянам роблять ін'єкції експериментальної вакцини, законна. Але джерела розповіли Bloomberg, що її тримають в таємниці, щоб уникнути надмірної кількості потенційних учасників. Наразі в ній беруть участь кілька сотень людей. Bloomberg визначив кілька десятків імен тих, хто отримував такі експериментальні щеплення. Всі вони не дали згоду на публікацію.

Читайте такожБояться "чіпування" та Білла Гейтса: чверть американців не хочуть вакцинуватися від COVID-19

Не відомо, як відбирають учасників для таких випробувань. Всі вони не беруть участі в офіційних випробуваннях. Однак, вчені інституту ретельно стежать за ними й збирають дані. Пацієнтам зазвичай роблять дві ін'єкції, щоб викликати реакцію імунітету. В Інституті імені Гамалії кажуть, що імунітет до коронавірусу повинен зберігатися два роки.

Дмітрієв з Російського фонду прямих інвестицій сказав, що він і його сім'я отримали експериментальні щеплення. В російському інституті також додали, що директор установи і члени команди, яка займається розробкою, теж отримали ін'єкції. В травні державний "Сбербанк" набирав добровольців серед працівників, готових прийняти експериментальний препарат. Один високопоставлений чиновник сказав, що у нього не було жодних побічних наслідків. Інші ж сказали, що у них був біль в м'язах і температура після щеплення.