Путін заявив, що економіка РФ цього року зросте на 3,5% / фото скріншот

Успіх Росії в ухиленні від обмеження цін на нафту на Заході сприяє відновленню економічного зростання країни-агресора, оскільки чинний президент Володимир Путін готується балотуватися знову, попри проблеми, спричинені браком робочої сили, інфляцією та високими процентними ставками. Про це йдеться у статті економічного оглядача Reuters Александра Мерроу.

Як відомо, російський парламент офіційно призначив дату президентських виборів наступного року на 17 березня. Напередодні Путін заявив, що економіка РФ цього року зросте на 3,5%.

За словами автора, орієнтована на експорт економіка Росії з обсягом 2,2 трильйона доларів США пережила хвилю санкцій краще, ніж очікувалося. При цьому Захід не зміг ефективно обмежити нафтові доходи Росії, адже Кремль перенаправив експорт на такі країни, як Китай та Індія, і використав непрозору власність так званих тіньових флотів суден, щоб обійти ліміт цін на нафту. Так, у листопаді доходи від енергетики поповнили російський бюджет на 961,7 мільярда рублів проти лише 425,5 мільярда в січні.

Відео дня

Водночас, Мерроу прогнозує, що з відновленням надходжень від нафти основним внутрішнім викликом Путіна стане боротьба з гострою нестачею робочої сили, посиленою торішньою військовою мобілізацією та еміграцією сотень тисяч людей після вторгнення Росії в Україну.

"Інші економічні проблеми, такі як слабкий рубль, висока інфляція та відсоткові ставки, ризикують знизити купівельну спроможність домогосподарств, що є особливо чутливою темою, коли в країні йдуть вибори. ... Але зрештою ситуація з інфляцією поки що керована, особливо для населення, яке звикло до регулярного підвищення цін", - говориться у матеріалі.

Автор також зазначає, що ціни на нафту - джерело життя російської економіки - нині значно перевищують те, що потрібно Росії для фіскальної безпеки, при цьому скорочення видобутку "чорного золота" країнами ОПЕК+ і обхід цінового ліміту Заходу в поєднанні збільшують енергетичні доходи Росії.

"Санкції Заходу, спрямовані на скорочення ключового джерела фінансування Москви, створили величезний тиск на дефіцит російського бюджету на початку цього року, але Москва зараз очікує, що дефіцит становитиме лише 1% ВВП", - пише автор.

Доходи Росії від експорту нафти

Росія наростила нафтові доходи - за даними Bloomberg, близько 11 мільярдів доларів щорічно "випаровуються" між моментом, коли нафта покине Росію, до моменту, коли вона досягне покупців.

Також УНІАН повідомляв, що цінові обмеження російської нафти фактично провалилися. Країни "Великої сімки" та ЄС встановили граничну ціну на російську нафту в розмірі 60 доларів за барель у грудні минулого року, щоб зменшити військовий бюджет Кремля. Однак Москва продовжує заробляти мільярди на нафтовому експорті. Причина – широкі можливості для обходу санкцій.

Вас також можуть зацікавити новини: