Дональд Трамп заявляв про атаку у Бейруті / REUTERS

Міністр оборони США Марк Еспер заявив, що за даними США, вибух в порту Бейрута був випадковістю.

Еспер стверджує, що США продовжує надходити інформація про подію, але наразі немає ознак того, що вибух стався внаслідок атаки, як говорив напередодні президент США Дональд Трамп. Про це повідомляє CNN.

Міністр додав, що Вашингтон готовий надати Лівану гуманітарну, медикаментозну або іншу необхідну допомогу.

Відео дня

Увечері 4 серпня на брифінгу Трамп висловив думку, що вибух у порту Бейрута міг стати результатом атаки.

"У мене дуже гарні стосунки з народом Лівану, і ми готові допомагати. Це схоже на жахливу атаку", – заявляв Трамп. 

Читайте такожВибух у Бейруті: у місті оголосили надзвичайний стан, кількість жертв зросла

Як повідомляв УНІАН, ввечері 4 серпня у порту столиці Лівану Бейрут стався потужний вибух. Повідомлялось про щонайменше 78 загиблих та майже 4 тисячі поранених. Влада Лівану оголосила столицю зоною лиха.

Бригадний генерал Аббас Ібрагім заявив, що в ангарі в районі вибуху зберігалися конфісковані вибухонебезпечні матеріали, їх нібито готували до знищення.

Ліванська телевізійна станція MTV, своєю чергою, повідомила, що на складі було 2 тис. 750 тонн аміачної селітри (нітрат амонію), яка використовується як компонент вибухових речовин, має високу летючість, особливо при нагріванні, і повинна зберігатися в особливих умовах.

Пізніше прем'єр-міністр Лівану Хасан Діаб заявив, що причиною вибуху стало неналежне зберігання селітри, яка могла лежати на складі близько 6 років.

Сила вибуху була еквівалентна силі землетрусу магнітудою 3,5. Вибух відчули, зокрема, на Кіпрі (понад 200 км від столиці Лівану).