Колеснікову взяли під варту / Фото: REUTERS

Білоруським опозиціонерам Марії Колесніковій і Максиму Знаку обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Вони виступають підозрюваними у справі про "публічні заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці".

Читайте такожПісля країн ЄС у Білорусі приїхали додому до письменниці Алексієвич, щоб захистити її від арешту (фото)

Про це повідомляється у Telegram-каналі Слідчого комітету Білорусі. Так, Головне слідче управління СК розслідує кримінальну справу за ч.3 ст. 361 Кримінального кодексу Республіки Білорусь. За підозрою в цій же справі затриманий і адвокат Колеснікової Ілля Салей.

Відео дня

«Наразі в ході розслідування отримані докази, що свідчать про вчинення окремими особами, що входять до складу недержавної організації, іменованої «Координаційна рада», дій, спрямованих на дестабілізацію соціально-політичної, економічної та інформаційної ситуації в країні, заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь», - йдеться в повідомленні.

Підкреслюється, що зазначені дії здійснювалися з використанням ЗМІ та інтернет-ресурсів. 

"РИА новости" з посиланням на інформацію від батька Колеснікової повідомляють, що їй загрожує позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Викрадення опозиціонерів у Мінську: передісторія

Троє членів Координаційної ради опозиції - Марія Колеснікова, Іван Кравцов і Антон Родненков - 7 вересня були захоплені невідомими в Мінську, їх місцезнаходження понад добу залишалося невідомим.

8 вересня Кравцов і Родненков розповіли на прес-конференції в Києві, що їх схопили напередодні, перевозили з однієї будівлі в іншу з мішками на голові і допитували, після чого запропонували покинути країну. Вони погодилися виїхати разом з Колесніковою, проте коли машина прибула до білорусько-українського кордону, Колеснікова відмовилася її перетинати.

Протести в Білорусі: хроніка подій

  • У Білорусі з 9 серпня після президентських виборів тривають масові протести і страйки з вимогою проведення нових, чесних виборів, а також відставки президента Олександра Лукашенка.
  • За даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тихановська, яка 11 серпня виїхала до Литви, ініціювала створення Координаційної ради для забезпечення передачі влади. До неї увійшли політики, журналісти, бізнесмени та діячі культури. У президії ради - Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Дилевський, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колеснікова, Павло Латушко.
  • У білоруській прокуратурі порушили кримінальну справу за фактом створення Координаційної ради.
  • 24 серпня Ковалькову і Дилевського затримали, а 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • Член Координаційної ради, бізнесмен Андрій Воронін через тиск влади виїхав з Білорусі і просив надати притулок в іншій країні. Його підозрюють у нібито "несплаті податків і приховуванні доходів в особливо великому розмірі».
  • 5 вересня Ковалькову, яку тримали під адмінарештом, силою вивезли до Польщі.