У Білорусі оголосили ядерні навчання / Колаж УНІАН, скріншот, фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону прокоментував заяви Лукашенка про початок ядерних випробовувань у Білорусі.

"Лукашенко зараз бере активну участь у цьому. Можливо, вони дійсно розглядали різні сценарії проти Литви, тому Литва почала інтенсивні військові навчання. Але важливо, що змінилося в НАТО. Зверніть увагу на заяву la Repubblica, що НАТО відсунуло червоні лінії щодо зіткнення з РФ. Вони пишуть, що країни НАТО розглядають варіанти завдання ударів по території Білорусі. А це сигнал для Лукашенка, що будь-які провокації будуть нести серйозні наслідки", – пояснив Мусієнко.

Він також зазначив, що Росія регулярно розпочинає тезу про ядерну небезпеку, коли має проблеми на полії бої. 

Відео дня

"Коли це починається, це демонстрація безсилля Росії на полії бою. Адже РФ намагається досягти військових демонстрацій. Але вони не врахували, що Європа так активно включиться в допомогу Україні й що США проголосує за виділення пакета допомоги. І їхні позиції вже не виглядають настільки впевнено навіть попри те, що вони активізують наступальні дії", – сказав Мусієнко.

Він також додав, що через складну ситуацію на фронті, РФ вимушена вдаватися до психологічної дестабілізації як в Україні, так і на Заході. 

"Якби Росія була переконана, що вони можуть досягти перемоги військовим шляхом, вона б не вдавалася до інших інструментів. У тому зараз відбувається ціла кампанія з дестабілізації України та Європи. Це і замах на Зеленського і дестабілізація в Європі. Нас ще багато чого очікує цього місяця, буде велика кількість ІПСО. І під це навчання з ядерної зброї", – зазначив Мусієнко.

Ядерні навчання РФ та Білорусі: що відомо

Напередодні Міноборони РФ заявило, що російські військові проведуть навчання, під час яких відпрацюють застосування нестратегічної ядерної зброї. Зазначається, що навчання проведуть "у відповідь на провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб", а також з метою "безумовного забезпечення територіальної цілісності та суверенітету російської держави". За словами представника Кремля Дмитра Пєскова, ідеться про заяви про готовність відправити війська в Україну.

Згодом про раптову перевірку підрозділів, здатних застосовувати нестратегічну ядерну зброю повідомили й у Білорусі. Зазначається, що під час перевірки буде "перевірено весь комплекс заходів від планування, підготовки та застосування ударів тактичними ядерними боєприпасами".

Вас також можуть зацікавити новини: