Фейгін назвав дві передумови громадянської війни в Росії, але потрібна остання 'гирка'

Для того, щоб у Росії почалася громадянська війна, є дві умови: незадоволена армія та невдоволені національні автономії. Про це в інтерв'ю "Обозревателю" заявив російський правозахисник Марк Фейгін.

Він переконаний, що поразка Росії у війні стане передумовою громадянського конфлікту у країні. Фейгін провів паралелі з Першою світовою війною, коли підписання Брестського миру та прихід до влади більшовиків призвели до громадянської війни 1917 року.

Правозахисник заявляє, що наразі громадянський конфлікт у РФ відбувається всередині еліт, й свідчення цього - бунт ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина. Він невдоволений результатами війни, адже принесено в жертву багато чого, а результату так і не отримано.

Відео дня

"Настрій для громадянської війни (в Росії, - УНІАН.) є. Але готовності ми до ладу не бачимо. Навіть цей дурень Пригожин не довів до кінця нічого. Рушити, збити літак і кілька вертольотів – це не громадянська війна", - заявляє Фейгін.

Він наголосив, що для розгортання громадянського конфлікту потрібно залучити населення РФ, насамперед - незадоволені солдатські маси. Друге - своє слово мають сказати республіки: заявити про неучасть у цій війні, переконаний російський правозахисник:

"Тобто другий чинник – це національна самосвідомість та відцентрові сили у національних елітах автономій".

І третє, продовжив Фейгін, це невдоволення через простій підприємств, невиплату зарплат олігархами.

"Але ми не можемо говорити про терміни – що ще потрібно, якою має бути остання гирка на цих терезах, щоб усе це запрацювало. Що має стати цією гиркою? Крим та його деокупація? Ескалація ядерного конфлікту? Це поки що питання відкрите. Має бути щось, що доб'є еліту й вона вимагатиме негайно всю цю історію згортати", - підсумував правозахисник.

Путін може не втримати владу в РФ: які три складові потрібні 

Раніше радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що пришвидшишти внутрішні процеси "ерозії" в Росії можуть три складові. Перша – це активні та ефективні дії ЗСУ, друга – важливі публічні дипломатичні заяви та дії партнерів України, третя - суттєве обмеження для Росії  участі у міжнародних інституціях та збільшення санкційного тиску.

Вас також можуть зацікавити новини: