REUTERS

Про це експерти повідомили у своєму щорічному звіті.

«Проблема слабкого захисту авторських прав в Україні існує вже давно, але протягом останніх кількох років ситуація суттєво погіршилася. Захист прав інтелектуальної власності в Україні є першочерговим завданням, оскільки країна експортує піратську продукцію, особливо цифрового формату, на європейський ринок та до інших країн», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Згідно зі звітом, у меншому обсязі авторські права порушують Чилі, Китай (КНР), Індія, Індонезія, Російська Федерація, Таїланд, В'єтнам. Експерти внесли порушників до списку пріоритетного спостереження», тим самим наголосивши, що ситуація в цих країнах вимагає постійного моніторингу та контролю. Також додаткового захисту, за даними асоціації, потребують Бразилія, Канада, Колумбія, Мексика, Швейцарія, Тайвань і Об'єднані Арабські Емірати.

Згідно з даними міжнародних експертів, авторські права в Україні систематично порушуються, і це порушення може спричинити цілу низку адміністративних і фінансових санкцій – аж до запровадження додаткових мит на український експорт та скасування програм технічної допомоги нашій країні.

«Україна стала притулком для злочинних синдикатів, які беруть участь в авторському піратстві», - повідомляє асоціація.

У звіті сказано, що український уряд на основі американських рекомендацій ще в 2010 році розробив «План дій» для боротьби з проблемою цифрового піратства, але методика так і не була реалізована.

З метою захисту інформаційних прав асоціація рекомендує Україні провести низку реформ та запровадити кримінальне переслідування для порушників закону.

Читайте такожПрезидент пообіцяв підписати закон про науку та наукову діяльність, що містить ряд новацій

Як повідомляв УНІАН, 23 жовтня 2015 року Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект про авторське право в мережі інтернет №3353, згідно з яким власник сайту чи постачальник послуг хостингу, який порушив правила розміщення на своєму сайті "піратської" інформації, повинен буде сплатити штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Водночас Інтернет асоціація в Україні заявила, що цей законопроект не відповідає міжнародним стандартам і містить загрози для свободи слова і розвитку інтернету в Україні.

У травні 2013 року Торговельне представництво США (USTR) у щорічному «Списку 301» поставило Україну на перше місце за порушення прав інтелектуальної власності.