Символ Брюселю у національному українському костюмі / Ірина Сомер, УНІАН

У старовинному центрі Брюсселю відсвяткували День Незалежності України. З самого ранку неділі символ міста – Хлопчик, який пісяє, був вдягнутий в український національний костюм. Білу вишиванку з синіми шароварами Хлопчик вдягає 24 серпня вже сім років поспіль – після того, як це сталося у 2007 році, його костюм зберігається у музеї його імені в кімнаті з іншими більш ніж 900 костюмами. Для розкладу, у що саме і коли буде вбрана бронзова скульптурка висотою у 61 см. існує спеціальна Інтернет-сторінка.

Читайте такожЦентром Праги пронесли величезний прапор України (фоторепортаж)

Оголошення на загорожі навколо фонтану також повідомляє чисельним туристам, на що вони зараз дивляться.

Відео дня

Українці почали підтягуватися після дванадцятої. Першим прийшов з друзями – українцями, які приїхали з Німеччини, посол України в Бельгії та представник України при НАТО Ігор Долгов.

"Цей день вже є історичним – народилася нова українська нація. Під жовто-блакитним прапором гинуть в АТО наші хлопці, цей колір став символом підтримки України тут, в Європі", - каже він.

З часом натовп почав рясніти вишиванками та жовто-блакитними кольорами – стрічками, прапорами, кульками. Чути українську мову, вітання – "Зі святом!" – це прийшли українці, які працюють у Бельгії та діаспора. Перед загорожею фонтану встановили стіл, накрили розшитою українським орнаментом скатертиною, розлили по чаркам медовуху, нарізали чорного хліба із салом.

Читайте такожУ столиці Литви заспівали гімн України та запалили вогонь солідарності

У небо злетіли жовто-блакитні кульки. Народ заспівав гімн України. "Слава Україні" – "Героям слава!" – звучало у повітрі. Потім ініціативу перебрали представники Ордена Друзів Пісяючого Хлопчика – виконали на його честь гімн. "Будьмо!" – майже без акценту сказав, піднявши чарку з медовухою, представник Ордену. Офіційна частина була завершена і почалося спілкування.