Табір розташований майже за 300 кілометрів від основного місця дислокації національного контингенту. Тут проходять службу близько 60 військовослужбовців, проте спеціально обладнаних місць для молитов та церковних ритуалів донедавна не було. І хоча поза межами табору, у місті Бунія, є православний храм Святого Миколая, потрапити на службу, враховуючи чергування і поточні роботи, миротворці могли не часто. Саме тому рішенням командира 18-го окремого вертолітного загону льотчика-снайпера полковника Андрія Когута одне з житлових приміщень було переобладнано під християнський храм.

За словами офіцера з бойового управління (виконуючого обов’язки начальника штабу табору “Бунія”) майора Валерія Чорнонога, фактично всі українські військовослужбовці табору православні. Тож ідея створення храму безпосередньо на території знайшла підтримку особового складу. До робіт з облаштування долучилися офіцери та військовослужбовці контрактної служби.

Саме приміщення нового храму – невелика кімната, яку освятив офіцер з питань релігії загону майор Михайло Антонюк (ієромонах Кукша). Посередині – обшитий тканиною престол, підсвічники, на стінах – православні ікони, центральною з яких є канонічна ікона Христа Спасителя.

Відео дня

– До обладнання православного храму є спеціальні вимоги. І якщо свічки, Євангеліє, військові молитовники, іншу духовну літературу я привіз із собою, то про виготовлення престолу нам довелося домовлятися на місцевому деревообробному підприємстві. А богослужбові хлібці (просфори) випікалися при місцевій християнській церкві. Це доволі складний процес, адже конголезці не завжди розуміли чого ми хотіли від них. Наш перекладач розповідав їм це англійською, їхній – перекладав на французьку або суахілі, – розповів майор Михайло Антонюк.

Перша офіційна служба у новому храмі пройшла на свято Іоанна Предтечі. Військовослужбовців національного контингенту, бажаючих відвідати храм, було достатньо.