Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект постанови щодо недопущення порушень прав громадян на працю та оплату праці в умовах фінансово-економічної кризи.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного проекту постанови проголосували 309 народних депутатів з 425, зареєстрованих в сесійній залі.

Проект постанови передбачає вважати неприпустимим порушення прав громадян на працю та оплату праці в умовах фінансово-економічної кризи, зокрема шляхом зупинення виробництва, скорочення чисельності працівників підприємств, зменшення розмірів оплати праці таких працівників, примушення їх до оформлення відпусток без збереження заробітної плати.

Відео дня

Пропонується доручити Кабінету міністрів, Фонду державного майна України, органам місцевого самоврядування у випадку виявлення фактів порушення трудових прав працівників приватизованих підприємств вживати заходів до розірвання договорів купівлі-продажу таких підприємств та повернення приватизованих об’єктів, відповідно, у державну чи комунальну власність.

Генеральній прокуратурі України пропонується забезпечити системний нагляд за додержанням трудових прав громадян та у разі їх порушення невідкладно вживати заходів прокурорського реагування.