Верховний суд Росії підтримав громадян, які увійшли до групи бюрократичного ризику через двоякий правопис прізвища, імені або по батькові, пише "Російська газета".

Якщо у людини є в прізвищі буква "е", то відтепер його прізвище можна писати і з буквою "е". Річ у тому, що багато громадян мають проблеми при оформленні пенсій, коли працівники Пенсійного фонду відмовляють в оформленні документів людині, в прізвищі якої є буква "ё". У різних випадках чиновники пишуть прізвища по-різному – і через "ё", і через "е".

Як з`ясувалося, іноді власників "нестандартних" прізвищ пенсійні начальники направляють прямо в Інститут російської мови імені В.В. Віноградова, де можна одержати довідку про те, що, наприклад, "Соловьев" і "Соловьёв" - одне і те ж прізвище.

Відео дня

За приблизними оцінками, букву "ё" в паспортних даних мають 3% громадян країни, адже "ё" з крапками зустрічається не менше ніж в 2,5 тисячах прізвищ. При оформленні різних документів рідкісні букви в паспортних даних стають непереборним бар`єром.

У самому ж Пенсійному фонді просять не вважати причіпки до букви "ё" чиєюсь примхою або вредністю. На думку співробітників фонду, такі правила обов`язкові для всіх.

До речі, "ё" з крапками - не єдина проблемна буква алфавіту. Є маса ознак, що в майбутньому конкуренцію їй може скласти "й", інформує РБК.