У Ніжині створюють музей живих голосів історії і одночасно вітають з Новим роком усіх, хто колись жив у цьому старовинному місті.

У Ніжині на Чернігівщині з’явилася колекція голосів. Ніжинцям пропонують записати на диск спогади про місто й надіслати у "Музей живих голосів історії" – його створять наступного року. Голоси Марії Заньковецької, Марка Бернеса та Олександра Богомольця спробують знайти у фонотеках, інших – записати наживо.

Олена Єкименко, керівник проекту створення "Музею живих голосів": "Ми дуже чекаємо на голос нашої видатної землячки Еліни Бистрицької, хочемо почути голос доньки Сергія Павловича Корольова, тому що саме в Ніжині пройшли його дитячі роки, тут він побачив літак, який вплинув на його долю та подальшу професійну діяльність".

Відео дня

Для цього мешканці розіслали по всьому світу 10 тисяч новорічних листівок. Адресати – люди, які колись жили у містечку. Кожне вітання підписали п’ятьома мовами. На листівках – краєвиди Ніжина, історична частина якого майже не змінилася за останні 100 років. Тож згадати буде неважко навіть тим, хто давно покинув місто. Відправляють послання з місцевої поштової станції, вона – єдина в Україні, що збереглася з часів поштових трійок.

Ольга Пономар, завідувачка музею "Ніжинська поштова станція": "Ми чекаємо їхніх або спогадів, або телефонних дзвінків – як, що дало це місто для цих людей. Акт єднання всіх, що пов‘язані з містом. Така незвична новорічна акція".

Ніжинці вже отримали відповіді з 23 країн. Наразі городяни поспішають зібрати необхідні гроші на створення музею голосів. Від чиновників та іноземних спонсорів отримали 10 тисяч гривень. Гроші до місцевого бюджету планують повернути за рахунок туризму. Тут сподіваються: музей голосів привабить до старовинного міста ще більше гостей.

"Факти", ICTV