Державі часто доводиться рятувати дітей від неадекватних батьків / фото ua.depositphotos.com

Обрати ім’я для дитини – часто непросте завдання, яке може стати причиною сварок між батьками, а часом і непорозумінь з іншими близькими родичами. Але буває і так, що проти обраного батьками імені виступає навіть держава. Так відбувається, коли фантазія батьків заходить надто далеко – за межі адекватності.

Видання Mental Floss зібрало кілька яскравих прикладів того, як державним чиновникам в різних країнах довелося захищати малюків від нездорової фантазії батьків.

  • У 2015 році французька пара хотіла назвати свою доньку Нутелла, бажаючи підкреслити цим, наскільки "солоденькою" та всіми улюбленою є їхня донечка. Але французький суддя цю паралель не оцінив і зауважив, що з дівчинки потім все життя глузуватимуть через недолуге ім’я. Тож суд змусив батьків скоротити ім’я дитини до значно більш традиційного звучання "Елла".
  • У 2002 році турецька пара, яка проживала в Німеччині, відчула натхнення терактами 11 вересня і вирішила назвати свою дитину на честь Усами бен Ладена. Німецькі чиновники заборонили це, посилаючись на розділ своїх інструкцій щодо імен, у якому сказано, що всі імена "не повинні призводити до приниження". Більше того, законодавство Німеччини забороняє іноземні імена, які є незаконними в країні батьківства, і це конкретне ім’я є незаконним у Туреччині.
  • У 2014 році чиновники Мексики склали список заборонених дитячих імен. Хоча громадянам більше не дозволяється давати це ім’я своїм дітям, є принаймні одна дитина на ім’я Робокоп.
  • У Швеції суворі закони про імена. На знак протесту проти обмежень одна пара вирішила дати своїй дитині ім’я, що схоже на код капчі з пекла – BRFXXCCXXMNPCCCCLLLLMMNPRXVCLMNCKSSQLBB11116. Чиновники, звісно, не пропустили це ім’я.
  • У Китаї заборонено використовувати символи чи цифри в іменах дітей. Китайською мовою символ @ вимовляється як "аі-та", що звучить схоже на фразу "люблю його". Одна пара вважала, що цей символ підходить для їхнього сина, але китайський уряд, очевидно, вважав інакше.
  • Назвавши свою дитину Чоу-Тоу, що перекладається як "смердюча голова", пара з Малайзії намагалася зробити всю роботу замість хуліганів, які б принижували їхню дитину в майбутньому. Чиновникам довелося внести це ім’я у список заборонених.
  • Уряд Нової Зеландії, на щастя, втрутився, перш ніж одна дитина отримала ім'я Секс-Фрукт (Sex Fruit). 
  • Данія вимагає від батьків вибирати імена для дітей із попередньо затвердженого списку. Батькам потрібен дозвіл від уряду, щоб вибрати імена поза списком затверджених, і щороку приблизно 250 імен отримують відмову. Серед таких, які отримали відмову, зокрема були Мавпа і Анус.
  • IKEA люблять у всьому світі, але є принаймні одне місце, де заборонено називати свою дитину на честь меблевого магазину: на його батьківщині у Швеції.
  • Гаррі та Рон є прийнятними іменами в багатьох частинах світу, але в мексиканському штаті Сонора ім’я Герміона входить до списку заборонених. Хоча це грецьке ім’я, що означає "добре народжена", з’явилося раніше, ніж була написана сага про Гаррі Поттера, мексиканські чиновники дійшли висновку, що сучасні конотації поп-культури роблять це ім’я непридатним для дітей.
  • Нова Зеландія заборонила парі давати своїм новонародженим близнюкам імена Риба і Чіпси. Це стало рідкісним випадком, коли під заборону потрапила одразу пара імен.

Інші цікаві матеріали про дитячі імена

Як писав УНІАН, батьки часто не можуть визначитися з ім'ям для дитини. Якщо ви хочете підібрати незвичайне ім’я для донечки, зверніть на оригінальні імена, які є актуальними у 2024 році.

Відео дня

Також ми розповідали про "найнеслухняніші" та "найрозумніші" імена для хлопчиків і дівчаток. Наприклад, ім'я Джек користується особливо поганою репутацією серед учителів.

Вас також можуть зацікавити новини: