Торт "Депресія" здивує смачною шоколадною серединкою  / фото Simply Recipes / Mark Beahm

Шукаєте цікаві ідеї смачних та простих тортів до столу: радимо спробувати спекти "Депресивний торт" чи торт "Депресія", як його називали за часів наймасштабнішої економічної кризи. 

Як ми могли здогадатися, йдеться про період "Великої депресії" (1929-1939 роки), коли такі інгредієнти, як молоко, масло та яйця, були або занадто дорогими, або їх бракувало. Тож люди вигадували власні рецепти з того, що мали на кухні. Це вражає, але деякі такі кулінарні експерименти увійшли в епоху як прикладі найсмачніших коржів, які досі випікають американці. Торт "Депресія" - один з таких. Його рецепт в деталях описали кулінари SimplyRecipes

Зазначимо, що в оригінальній техніці торт випікають на воді, однак для смаку портал радить замінити воду на зварену каву.

Відео дня

Інгредієнти на шоколадний корж: 

  • 1/4 склянки (25 г) какао-порошку;
  • 1 склянка (240 мл) гарячої кави або окропу (або їх суміш);
  • 2/3 склянки (133 г) білого цукру;
  • 1/3 склянки (71 г) світло-коричневого цукру;
  • 1/3 склянки (80 мл) звичайної олії;
  • 1 столова ложка яблучного оцту;
  • 1 чайна ложка ванільного екстракту;
  • 1/2 склянки (180г) борошна грубого помелу;
  • 1 чайна ложка харчової соди;
  • 1/2 чайної ложки солі.

Також нам слід приготувати шоколадну глазур, якою ми потім покриємо торт.

Для шоколадної глазурі знадобиться: 

  • 1 склянка (113 г) цукрової пудри;
  • 2 столові ложки (13 г) какао-порошку;
  • дрібка солі;
  • 1 чайна ложка ванільного екстракту;
  • 1-2 столові ложки охолодженої кави або теплої води.

Якщо зібрали всі інгредієнти, починаємо "шоколадну магію". 

Як пекти торт "Депресія", всі етапи:

  1. Розігріти духовку до 170-180°. Взяти квадратну форму діаметром у 20 см, змастити її маслом (можна додати зверху манки, щоб коржі не пристали).
  2. Беремо середню за величиною миску. Додаємо туди какао-порошок та збиваємо разом з гарячою кавою або окропом до розчинення суміші. Потім додаємо білий цукор, коричневий цукор, олію, оцет та ванільний екстракт, збиваємо до однорідної маси. Ймовірно, олія у мисці буде трохи плавати зверху. Це не страшно.
  3. В іншій великій мисці збийте разом борошно, соду та сіль.
  4. Далі змішуємо вологі інгредієнти з сухими. Перемішуємо гумовою лопаткою до гладкої консистенції. Нам треба, щоб у тісті не лишалося грудочок борошна.
  5. Випікаємо. Виливаємо тісто у форму, та ставимо на 25-30 хв у духовку. Перевіряємо готовність коржа зубочисткою (вона має бути чистою після проколу). 
  6. Потім даємо пирогу охолонути до кімнатної температури (це займе від 45 хвилин до години). Цей час можна витратити на приготування глазурі. У середній мисці збийте цукрову пудру, какао-порошок і сіль. Влийте ванільний екстракт і 1 столову ложку охолодженої кави або води. Збийте віночком, додаючи каву або воду по 1 чайній ложці, доки не досягнете бажаної густоти. Глазур має бути в'язкою, але не надто. Консистенція має нагадувати шоколадний ганаш або соус з гарячої помадки.
  7. Покриваємо торт глазур'ю: вилийте суміш на остиглий корж і розподіліть її рівним шаром за допомогою лопатки або ножа для масла.

Торт можна подавати до столу одразу або ж дочекати, доки верх трохи застигне. Також можна зробити з "Депресії" версію для дорослих, замінити частину води/кави на червоне вино. У вас є простір для експериментів з пропорціями.

Військовий пиріг - ще один простий торт історичних часів

Як альтернативу, можна спробувати спекти "Військовий торт". Його назва також бере початок з важкого історичного часу. Торт вигадали у часи Першої світової війни, коли з продуктами теж було важко.

Цей пиріг легший у випічці, але чимось нагадуватиме "Депресію". Там теж немає в рецепті яєць, молока тощо. Якщо інтригує - дивись рецепт "військового торта" тут

Вас також можуть зацікавити новини: