Як правильно з прийдешнім чи наступаючим / фото УНІАН

З наближенням свят люди прагнуть поділитися святковим настроєм з близькими. В привітаннях українці нерідко припускаються помилок, вживаючи росіянізми. Щоб ваше побажання було не лише щирим і радісним, а ще й лексично коректним, варто запам'ятати кілька простих правил. Ми розібрались, як правильно привітати дорогу людину - "з прийдешніми" святами чи "наступаючими".

Як правильно - "з наступаючими" чи "прийдешніми" святами

Мовознавці розповіли, "з наступаючим" чи "з прийдешнім" варто привітати близьку людину. Знавці української мови радять уникати слова "наступаючий", бо це калька з російської мови. Дієприкметники з закінченням -учий, -ючий узагалі не властиві українській мові.

"З наступаючим святом" як правильно / картинка ukr-mova.in.ua

Щоб уникнути вживання росіянізму, деякі українці вітають друзів "з прийдешніми" святами. Таке привітання є граматично правильним, але воно не традиційне для української мови. На думку мовознавців, використання такого слова є спробою замінити російське слово "наступаючий". Проте традиційно українці вітали один одного напередодні свят привітаннями без додаткової ознаки. Адже ваші близькі і так зрозуміють, що йдеться про прийдешні свята, а не попередні.

Відео дня

Замість використання слів "прийдешній" чи "наступаючий" в святкових привітаннях мовознавці радять казати:

  • Щасливих свят!
  • Веселого Різдва і щасливого Нового року!
  • З Великоднем!
  • Нехай щастить в Новому році!
  • Веселого святкування!

Раніше ми писали, як правильно вітатися українською - "Добрий ранок" чи "Доброго ранку".

Вас також можуть зацікавити новини: