Куркума відома своїми протизапальними властивостями, але чи буде від неї ефект, якщо щодня додавати її до чаю / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Трава куркума не тільки відома своїми смаковими властивостями, якими часто користуються кулінари, щоб надати їжі особливий смак шляхом додавання відповідної помаранчевої спеції. В медицині куркуму знають завдяки протизапальному ефекту, який вона здатна спричинити на організм.

Також куркуму використовують як добавку, щоб впоратися із запаленням у животі, відчуттям здуття, артритом, високим рівнем холестерину тощо. Але чи можливо побачити вплив якихось з цих ефектів на організм, просто додаючи куркуму до чаю? Репортер із питань охорони здоров’я Фіона Коллінгем вирішила це з'ясувати та розпочала пити чай с куркумою щодня упродовж 2 тижнів, пише Express.

Свій експеримент Фіона почала у вересні. Мотивацією для жінки став важкий період для здоров'я - спершу вона захворіла на штам коронавірусу COVID-19, а потім перенесла операцію з видалення ендометріозу.

Відео дня

Куркума - це відома квітуча рослина, яка прийшла до нас з азіатських країн. Своїм властивостям вона завдячує природній сполуці куркуміну, яку має у своєму складі. Знаючи це, Фіона вирішила вживати власний осінній "суп" з чаю щодня, заварюючи куркуму у гарячій воді разом з ложкою меду та шматком свіжого лимона. 

За словами жінки, після операції вона відчувала себе втомленою та роздутою. Тому й вдалася до такого природного засобу, який смакував навіть ліпше, ніж звичайний традиційний чай. 

Напередодні експерименту Фіона порадилася з лікарем Сарою Садек (медик від Chelsea Family Orthodontics). Фахівець запевнила, що куркума дійсно може викликати "чудові" зміни в організмі людини. 

"Якщо додати куркуму у свій щоденний раціон, до їжі або у напій, можна очікувати, що з часом в організмі станеться кілька позитивних змін... Куркума може сприяти пришвидшенню травлення, зміцнити здоров’я кишечника, зменшити такі проблеми, як розлад травлення або здуття живота... Також протизапальні властивості куркуми можуть мати позитивний вплив на загальний стан здоров’я, потенційно знижуючи ризик хронічних захворювань, пов’язаних із запаленням. Наприклад такими, як хвороби серця та діабет", - розповіла лікар.

Для Фіона це звучало багатообіцяюче, тож вона почала свою чайну "дієту". За її словами, за підсумком 2 тижнів, вона дійсно відчула, ніби здуття живота трохи зменшилося. Однак жінка не впевнена, що на це вплинула саме куркума. Не виключено, що її організм просто почав приходити до нормального стану у післяопераційний період. 

Це можна пов'язати з тим, що ефект від куркуми не буде настільки швидким, якщо додавати її в раціон у вигляді порошку (тобто спеції). За словами доктора Дебори Лі з інтернет-аптеки Dr Fox, зазвичай в такій куркумі міститься хіба 3% необхідного компонента куркуміну. 

"Крім того, куркума погано засвоюється в шлунково-кишковому тракті. Щоб отримати користь від куркуми, потрібно приймати її дійсно великими дозами", - каже вона.

Фахівець радить, якщо ви все ж хочете поекспериментувати зі щоденним вживанням куркуми, слід приймати її у вигляди харчової добавки. Однак в деяких людей така самопоміч організму може призвести до небажаних діарей або відчуття болю у животі. Лі акцентує, що завжди перед будь-яким прийомом трав, ліків або інших добавок, слід поговорити про це з власним лікарем. 

Зі свого боку Фіона резюмувала, хоча куркума за перші 2 тижні не спричинила якийсь шокуючий ефект на її організм, вона продовжить свій експеримент, адже не відчуває, що від спеції почувається гірше. Буде цікаво дізнатися, чи має, врешті, куркума, якісь очевидні переваги перед іншими травами, акцентує репортер.

Як відмити проблемну чашку із плямами за 10 хвилин

Раніше ми згадували про дієву пораду британських експертів про те, як зекономити гроші та швидко за 10 хвилин відмити чашку від плям кави та чаю. Часто ми завдячуємо не естетичними слідами у чашках барвнику таніну, який входить до складу згаданих улюблених ранкових напоїв. Але є досить простий рецепт поєднання соди та оцету, який дозволяє "дешево та сердито" впоратися із проблемою. 

Вас також можуть зацікавити новини: