Яка різниця між словами "змерзнути" та "замерзнути", пояснив топ-філолог України / колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

До українців наближається зима з невід'ємними похолоданнями та заморозками, можливими, навіть у Новорічну ніч. Але, як "погрожують" нам такі погодні умови - ми можемо "змерзнути" або "замерзнути"? 

Різницю у значенні цих слів слід з'ясуватися, оголосив топ-філолог України Олександр Авраменко у своєму міні-уроці.

"Хоч слова "змерзнути" і "замерзнути" походять від одного кореня, проте лише через одну свою літеру "а", вони означають не одне й те саме", - підкреслив вчитель.

Так, "замерзнути" - означає стати твердим від холоду, вкритися шаром льоду або навіть загинути від холоду. А ось "змерзнути" - це саме відчути холод, страждати від холоду. Авраменко навів приклад вживання цих слів:

"Я вискочив на вулицю, а земля "замерзла", взялася грудочками... Так, треба одягнутися тепліше, вже трохи "змерз". 

"Сосулька" має єдиний варіант вимови в український мові

Раніше УНІАН попередив, що російське слово "сосулька" має єдиний варіант вимови в українській мові. Його вживання під час  розмови - це прояв типового "росіянізму", якого слід уникати, якщо ви спілкуєтесь державною мовою. 

У цьому випадку на поміч українцям приходить слово-замінник з Академічного тлумачного словника (СУМ). Тож, як сказати українською "сосулька" - читай в матеріалі.

Вас також можуть зацікавити новини: