В українській мові немає слова «сосулька» / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Часом виникають труднощі під час перекладу з російської мови на українську. Прямий переклад може не просто спотворити зміст, а й викликати сміх. Для того, щоб не втрапити в незручну ситуацію, не варто калькувати усі російські слова, а інколи зазирати у словник і дослухатися  до мовознавців.

Зокрема, в очікуванні морозів усім, хто переймається чистотою мови, буде корисно дізнатися, як сказати українською "сосулька".

"Зимою з дахів будинків звисають сосульки, які можуть наробити біди", - так говорити не можна. Річ у тім, що в українській мові немає слова "сосулька", що і хто б вам не говорив. "Сосулька" - це типовий росіянізм, і таких слів варто уникати.

Відео дня

То ж як перекладається "сосулька" українською?

Є в нас чудове слово "бурулька" - саме бурульки завжди звисають з дахів, і треба бути обережними, коли взимку ходите під будинками, бо бурульки хоч і гарні, зачаровують своєю красою, але небезпечні.

Що таке "бурулька"? Якщо зазирнути до Академічного тлумачного словника (СУМ), то там для нас є таке пояснення:

"Бурулька - льодинка, що утворилася при стіканні рідини і має форму загостреної донизу палички. Бурульки, що знай кругом бряжчали, Уже зовсім пообпадали (Євген Гребінка, I, 1957, 71); На вусиках у Чупринівського танули дрібненькі льодові бурульки (Ярослав Гримайло, Син.., 1950, 205)".

Отже, тепер ви знаєте ще одне гарне українське слово, яке зробить вашу мову чистою.

Говоримо українською правильно – цікаві поради

Раніше УНІАН повідомляв, що мовознавець та один з найвідоміших вчителів України Олександр Авраменко назвав типову помилку, якої припускаються багато людей.  

"Часто можна почути таке: "Лікарі попередили хворобу". Або: "Ми попередили небезпеку". Друзі, попередити хворобу чи небезпеку неможливо, адже попереджати – це, цитую словник, "сповістити кого-небудь про щось, повідомити заздалегідь, застерегти". Чи можна хворобу сповістити? Чи щось повідомити небезпеці? "Хворобо, я тебе попереджаю: не смій вражати нові ділянки тіла"? Так так, хвороба і почула, і сама себе ліквідувала", – звернув увагу Авраменко.

Вас також можуть зацікавити новини: