Зростання екстремальних температур відбувається непомітно і швидко / www.trthaber.com

Уявіть собі місто у 50 градусів за Цельсієм. Тротуари порожні, парки мовчазні, цілі райони здаються безлюдними. Ніхто без необхідності не хоче виходити на вулицю в світлий час доби.

Лише вночі, ніби в книгах Герберта Уельса, жителі з’являються на вулицях, хоча температура така висока, що навіть темрява не приносить полегшення. З неохолодженим повітрям поводяться так само, як зі стічною водою – краще прогнати якомога швидше.

Шкільні майданчики мовчазні, оскільки діти ховаються всередині. В найспекотніші години дня працювати надворі заборонено. В полі зору лише ті люди, у яких немає доступу до кондиціонера, яким немає куди подітися від полотна спеки. Це безхатченки і нелегальні працівники. Суспільство поділене на «охолоджених» і «розпечених», фантазує The Guardian.

Відео дня

Читайте такожКількість смертей від аномальної спеки зросте в рази - вчені

Тим, хто не мають змоги сховатися десь в будівлі, доводиться покладатися лише на затінок або на мокру ганчірку, вивішену перед вентилятором. Будівельники, рікші і вуличні стерв’ятники напнуті з голови до п’ят, намагаючись не перегріватися. Тим часом, багатії пересуваються від одного охолодженого середовища до іншого: з дому в машину, потім в офіс, спортзал, торговельний центр.

Асфальт нагрівається до температури, на 10-20 градусів за Цельсієм вищої, ніж повітря. Можна реально посмажити яєчню на тротуарі. Собаки ризикують заробити опіки на прогулянці, тому їх більше не випускають надвір. Загалом же тварин поменшало. Багато видів ссавців і птахів або вимерли, або мігрували у прохолодніші краї, які розташовані вище над рівнем моря. Рептилії, нездатні регулювати температуру свого тіла чи суттєво розширити свій ареол, найгірше переживають адаптацію. Навіть комахи страждають.

Може на початку, коли був лише спекотний період, задоволені споживачі просто більше витрачали грошей, купуючи окуляри від сонця, купальники, приладдя для шашликів, садові меблі і пиво. Але захват від новизни швидко зник, коли безжальне сонячне світло стало нормою. Споживачі стали більш примхливими. Електромережі перевантажені системами кондиціонування. А спека стала реальною проблемою.

Читайте такожЯк в доменній печі: аномальна спека накриє тисячу міст до 2050 року

Температура змінює і поведінку. Апетит падає, оскільки тіло уникає термального ефекту від споживання їжі, а темперамент стає більш різким, супроводжуючись, вірогідно, злочинністю і заворушеннями. Але у підсумку наступає летаргія, коли тіло вимикається, а тривалі періоди на відкритому просторі стають небезпечними.

Лікарні зіштовхнулися зі стрибком кількості госпіталізацій через теплові удари, проблеми з органами дихання і іншими хворобами, які загострюються при високих температурах. Через деякі з них в лікарнях створюються спеціальні відділення. Старші люди, хворі і ті, хто страждає від зайвої ваги, в зоні ризику. Смертність зростає.

На позначці в 50 градусів за Цельсієм, на півдорозі до температури кипіння води і більш ніж на 10 градусів вище від нормальної температури тіла, спека стає токсичною. Людські клітини починають пектися, кров загусає, м’язи блокують легені, а мозок задихається через нестачу кисню. За посушливих умов піт – вбудована система охолодження тіла – може зменшити шкоду. Але цей захист слабне, якщо повітря вже вологе.

Читайте також"Сценарій Армагеддону": вчені пояснили аномальну спеку в Європі та дали тривожні прогнози на майбутнє (відео)

Так звана «температура вологої кулі», яка оцінює вологість, при 35 градусах за Цельсієм може бути смертельною, якщо навіть найбільш загартована людина проведе в ній кілька годин. Тож вчені застерігають, що кліматичні зміни зроблять такі умови все більш поширеними в Індії, Пакистані, на південному сході Азії і частково в Китаї. Навіть згідно з найбільш оптимістичними прогнозами, експерти кажуть, що до 2100 року майже половина населення світу буде під впливом смертельної спеки впродовж 20 днів на рік.

Ще не так давно 50-градусна спека вважалася аномалією, але зараз вона стає поширеним явищем. На початку цього року 1,1 мільйон мешканців міста Невебшах у Пакистані зіштовхнулися з найбільш спекотним квітнем на Землі за всю історію, коли температура підскочила до 50,2 градусів. В сусідній Індії два роки тому місто Фалоді знемагало від спеки в 51 градус. І це був найбільш спекотний день в історії країни.

Професор Університету Пердью в штаті Індіана Дев Нійогі, який також очолює департамент міського середовища Американської метеорологічної спільноти, став свідком того, як спека впливала на міста. Ці спостереження від зібрав під час робочої поїздки в Нью-Делі і Пуне в 2015 році, коли Індія страждала від теплової хвилі, яка вбила більше 2 тисяч людей.

«Відбуваються фізичні зміни. Покриття доріг починає плавитися, райони стають тихими, тому що люди не виходять на вулиці, а вода випаровується з землі, як пустельний міраж», - пригадує вчений.

«Ми повинні надіятися, що не побачимо, що станеться при 50 градусах. Це буде незвідана територія. Інфраструктура зруйнується, а служби екосистеми почнуть виходити з ладу, що матиме довгострокові наслідки», - сказав Нійогі.

Читайте такожУ Німеччині через спеку пересихають річки

Кілька міст в регіоні Перської затоки вже починають звикати до такої спеки. Басра, населення якої налічує 2,1 мільйони людей, зафіксувала температуру в 53,9 градусів за Цельсієм два роки тому. Кувейт і Доха переживали 50-градусну спеку за останнє десятиліття. В місті Куріят на узбережжі Омана навіть вночі на початку цього літа температура була вищою за 42,6 градуси. Це найвища «мала» температура, яку коли-небудь фіксували у світі.

 На Australian open у Мельбурні цього літа тенісисти хиталися, мов боксери після серії пропущених ударів, коли температура піднялася до 40 градусів. Навіть прогулянка на вулиці може гнітити при високих температурах.

«Вибух спеки, як із доменної печі… буквально здається апокаліптичним і загрозливим для життя», - сказав професор екології Університету Монаш в Мельбурні Найджел Таппер, коментуючи зафіксований у місті температурний рекорд на рівні 48 градусів.

«Пересуватися надворі впродовж більш ніж кількох хвилин неможливо», - додав він.

Австралійський вчений зауважив, що передчуття лиха посилюється ще й лісовими пожежами.

«Лишається лише питати: як це місто може функціонувати за таких умов? Що ми можемо зробити, щоб гарантувати, що місто буде і далі забезпечувати важливі послуги в таких умовах? Що можна зробити, щоб скоротити температури в містах?», - каже Таппер.

Читайте такожУ Канаді 70 людей загинули через аномальну спеку

Питання про те, як остудити щільно населені міста, зараз має високий пріоритет у політичному і академічному порядку денному, каже Нійогі, який минулого тижня був співголовою симпозіуму з питань урбаністичного клімату. Міста можна модифікувати, щоб скоротити температуру за допомогою заходів заощадження води, створення затінків і тепловідведення. У багатьох місцях по всьому світу ці зміни вже проводяться. При 50-градусній спеці життя в містах може бути більш прийнятним, якщо навколо будинків будуть пишні зелені зони. Вежі можна оснастити системами «розумної тіні», яка буде реагувати на пересування сонця по небосхилу впродовж дня. Тротуари і дахи потрібно оснащувати покриттями з високим рівнем відбиття світла. Системи поглинання туману і поля відновлюваних джерел енергії повинні забезпечувати необхідним електропостачанням системи кондиціонування без збільшення викидів парникових газів.

Але з врахуванням рекордних показників, які зростають швидше, ніж базові,  Нійогі наголошує, що змін потребує не лише те, як збудовані міста, а й як вони організовані і як ми живемо в них. По-перше, варто звернути увагу на те, що наближається. Зміни будуть не настільки різкими і лютими, як, приміром, повені чи тайфуни. Але вони можуть призвести до навіть більших руйнувань.

«Спека інакша. Ніхто не бачить, як температура поступово зростає до 50 градусів. Вона може застати людей зненацька», - сказав Нійогі.